”Uteha u hladnom ratu: US Airlines, JAT i njihove stjuardese” u utorak u Američkom kutku

       

U utorak, 5. juna u 18.30, u Američkom kutku Novi Sad biće održano predavanje „Uteha u hladnom ratu: US Airlines, JAT i njihove stjuardese“ koje će održati  Fil Tajmejer, Fulbrajt stipendista koji trenutno boravi u Srbiji.

U periodu između pedesetih i osamdesetih godina prošlog veka, žene u SAD su prolazile kroz period velikih promena. Tokom pedesetih, na primer, žene su pre svega vrednovane kao domaćice i majke, dok su tokom sedamdesetih, kada su ojačali pokreti za ženska prava i seksualnu revoluciju ženama omogućili širi spektar uloga u društvu, i na poslu i kod kuće.

Slična revolucija se u to vreme događala i u Jugoslaviji tokom godina hladnog rata, iako u drugačijem političkom i društvenom kontekstu. Iznad svih ovih promena „na tlu“ radile su stjuardese, i u kompaniji US Airlines i u JAT-u. Ovo predavanje se time kako su kulturne revolucije tokom perioda hladnog rata uticale na ove žene i način na koji su obavljale svoj posao.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku. Prijave za ovo predavanje su obavezne. Svi zainteresovani mogu se prijaviti popunjavanjem kratkog formulara koji se nalazi na  sajtu Američkog kutka.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments