Vandalizam u centru grada: Išarana fasada Platoneuma u Pašićevoj ulici (FOTO)

       

Za sada nepoznati počinioci išarali su fasadu zgrade Platoneuma na uglu ulica Nikole Pašića i Zlatne grede, u kojoj je sedište Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu. Inače, radovi na toj fasadi završeni su pre svega nekoliko meseci.

Zgrada je 1992. godine, odlukom novosadske skupštine, proglašena za nepokretno kulturno dobro i spomenik je kulture. Zadužbina je vladike Platona Atanackovića,  a pre Ogranka SANU, u zgradi su bile smeštene Prva srpska čitaonica u Novom Sadu, Matica srpska (po preseljenju iz Pešte 1864. godine) i druge obrazovne i kulturne ustanove Vojvodine.

Prošle godine obezbeđena su sredstva za početak radova na obnovi zgrade. Sporazumom o obnovi koji je potpisan 31.marta prošle godine, izdvojeno je oko 10 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta, a tim sporazumom se Grad Novi Sad obavezao da će preko Zavoda za zaštitu spomenika kulture sprovesti stručni nadzor nad radovima. Prošlog leta počeli su radovi na obnovi fasade, krečenje prostorija i zamena dotrajalih prozora.

Autor: nsuzivo.rs

4
Komentari:

4 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
4 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
alex

Treba im ruke polomiti kad ih uhvate

Mina

Doživotna robija!

droctagonapus

Stoka!
Gde je sada narodna milicija?

Ksenija

Zasto bi to neko uradio…Zasto….Boze.