Foto: Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

Polovinom avgusta Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije započela je radove na uređenju Bukovačkog potoka i potoka Šandorovac, sa stabilizacijom dna i obala korita potoka

Veći deo Rokovog potoka je uređen. Na deonici od Bukovačkog dola do naselja Sadovi prošireno je korito potoka i postavljene su betonske kanalete.

Radovi podrazumevaju krčenje rastinja, zemljane radove i na kraju armirano-betonske radove. Na Bukovačkom potoku postavljaju se kanalete na dnu i kosi elementi na obalama potoka, dok se na potoku Šandorovac na licu mesta vrši armiranje i betoniranje dna i obala korita potoka.

Bukovački potok je glavna pritoka Rokovog potoka. Zbog svoje gustine rečne mreže i količine vode hidrološki je značajniji od Rokovog potoka.

Rokov potok, koji se uliva u Dunav, služi za prihvat i odvođenje atmosferskih voda. U više navrata vršeno je kanalisanje pojedinih delova ovog potoka, a u cilju sprečavanja da dođe do izlivanja vode, pri čemu bi bila ugrožena bezbednost i imovina ljudi koji žive u neposrednoj blizini. Veći deo Rokovog potoka je uređen. Na deonici od Bukovačkog dola do naselja Sadovi prošireno je korito potoka i postavljene su betonske kanalete. Tako je u znatnoj meri povećana protočnost potoka, čime su sprečene posledice delovanja bujičnih voda u budućem periodu. Preostali deo Rokovog potoka, od mosta u Sadovima do uliva u Dunav, prema stručnom mišljenju nadzornog organa, u dobrom je i funkcionalnom stanju. On se redovno održava i svake godine uklanja se nanos iz korita potoka, košenje trave i krčenje šiblja i rastinja na obalama potoka.

Informacijom o vrednosti radova na uređenju ovih potoka raspolagaće se kada se radovi završe i izvođač dostavi okončanu situaciju, rekli su za NS Uživo iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije. Predmetni radovi obavljaju u okviru redovnog održavanja i na osnovu godišnjeg ugovora koji je u postupku javne nabavke zaključen između Gradske uprave za komunalne poslove i izvođača, VP „Šajkaška“.

Ukupna vrednost ovog ugovora iznosi 140 miliona dinara, a navedena sredstva namenjena su za održavanje kanalske mreže, održavanje potoka, otvorene atmosferske kanalizacije, opreme za odbranu od poplava, održavanje stabilnih crpnih stanica i pumpi na plovak, te za prepumpavanje atmosferskih voda posle većih padavina.

nsuzivo.rs

 

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Geza LENNERT
14/10/2021 22:14

Rokov potok nema nikakvu pritoku iz pravca Ledinaca, niti će ga ikad imati (fizički nemoguće).
I tamošnji potok se “sređuje” ali isti utiče u Dunav.
Izmedu tog uliva i uliva Rokovog potoka u Dunav je cela Kamenica i ceo Petrovaradin
🙂

#samkažem
14/10/2021 23:03

I ono što je bilo lepo, zeleno, prirodno postaje betnosko, potrošeno 140 miliona dinara a da se ne održava i to je očigledno svima koji se prošetaju. Zaista mi je žao.