Претрага
Претрага
Close this search box.

(VIDEO) (FOTO) NA DANAŠNJI DAN UMRO JE DRUG TITO : Pogledajte Titove posete Novom Sadu

Na današnji dan, pre tačno 38 godina, umro je doživotni predsednik Jugoslavije, Josip Broz Tito.

“Umro je drug Tito, to su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsednistvo Socijalističke federativne republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnom narodu, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke federativne republike Jugoslavije”, reči su koje je izgovorio spiker Miodrag Zdravković, tog 4. maja 1980. godine.

Ko je bio Josip Broz

Josip Broz Tito rođen je u selu Kumrovcu u sadašnjoj Republici Hrvatskoj, 7. maja 1892 godine, i bio je sedmo od čak petnaestoro dece oca Franje i majke Marije Broz, rođene Javeršek.

Zašto 25. maj ?

Zanimljivo je da je se Titov rođendan slavio 25. maja, kada je bio i Dan mladosti. Do zabune je došlo zbog toga što je Tito u ratu koristio lažne podatke, a upravo tog datuma krenuo je i desant na Drvar 1944 godine, pa je zbog svih tih okolnosti odlučeno da se rođendan slavi 25. maja, a ne 7. kada je Tito zapravo rođen.

Odrastanje kod deda Martina

Malo je poznato da je Broz dane svog detinjstva provodio kod deda Martina, majčinog oca. Budući da mu je mama bila Slovenka, deda ga je učio i slovenački jezik, pa je zbog toga kasnije imao problema kada je krenuo u školu na hrvatskom jeziku.

Tito na sajmu (Agroplus.rs)

Jedan novinar pratio je Tita na svakom Novosadskom sajmu

Tito je Novi Sad posetio mnogo puta, najviše je dolazio na otvaranje sajmova i izložbi na Novosadskom sajmu na kom je bio čak 18 puta, a na svakom od tih događaja pratio ga je novinar Tanjuga i tadašnji urednik te agencije za Vojvodinu Jovan Vavić.

novinar

Imao sam slučajeve kada smo bili na granici incidenta sa službom obezbeđenja, ali nikada nije došlo do javnog skandala. Toga smo se čuvali i mi novinari i služba obezbeđenja. Desilo se, recimo, jednom kad je Tito bio na Sajmu, da je kolona prekinuta i da su preda mnom i još nekolicinom novinara zatvorena vrata hale u koju je predsednik ušao. Srećom, tu je bio i general Otmar Krajačić. Ja sam mu se obratio i zamolio ga da interveniše kod službe obezbeđenja. Naravno, on je to i učinio jer je, uzgred rečeno, bio muž Olge Krajačić, direktorke Tanjuga. Zahvaljujući njemu veza je ponovo uspostavljena i normalno sam obavio posao, mada sam se jako uplašio da će državna agencija za koju sam radio i koja je slala vesti u svet, ostati bez izveštaja”, rekao je Vavić za Reviju Novosadskog sajma.

Titove posete, bile su veliki izazov za novinare

“Titove posete bile su veliki izazov za sve novinare. U vreme SFRJ bila je profesionalna čast kada je novinar bio akreditovan da prati Josipa Broza tokom boravka u nekom gradu i prisustva nekom događaju”– piše Revija Novosadskog sajma

Tito dočekao Novu godinu u hotelu Park

Pored sajmova, Tito je posećivao i druge događaje i svečanosti u našem gradu, a 1977. godinu dočekao je sa suprugom Jovankom u hotelu Park.

I danas u hotelu Park postoji restoran “Titov Salon”. Kapacitet restorana je oko 70 mesta u delu za nepušače i oko 40 mesta u delu za pušače.

Foto: Hotel Park

Ovaj restoran pruža intiman ambijent u kojem se obroci poslužuju iz autentičnih kobaltnih servisa i sa srebrnim priborom koji je koristio i sam Maršal Tito na dočeku Nove 1977. godine, ističu u hotelu Park.

Pogledajte svečanost u hotelu Park:

Titova smrt prekinula novosadsku štafetu

Put štafete koja je  26. marta svečano krenula sa Trga slobode u Novom Sadu, prekinut je zbog Titove smrti, tako da je poslednja štafeta koju je Tito primio, praktično ona iz 1979. godine.

Start štafete obeležen je velikom svečanošću na Trgu slobode, a tom događaju prisustvovao je veliki broj Novosađana. Štafeta je ukinuta 1987. godine, sedam godina nakon smrti Josipa Broza Tita

Pogledajte video:

https://www.youtube.com/watch?v=UwCEA3Vo-C0

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti