(VIDEO) BILI SU ČUDO TEHNIKE TOG DOBA: Kako je jedna novosadska poslastičarnica privlačila goste

       

U Novom Sadu je krajem 1970-ih godina, što se tiče društvenog života još uvek preovladavao društveni sektor, međutim to će se uskoro promeniti, pa će se preduzeća okrenuti novim tehnologijama kako bi uspela da zadrže posetioce.

Tako je HUP “Varadin” OOUR “Bifei” 15. decembra 1979. godine u tada najlepšoj poslastičarnici u gradu “Mala Vojvodina” poznatijoj kao Malinjak, ponudio gostima dva velika kolor televizora i petočasovni interni TV Program u boji.

Gosti su mogli osim muzike da prate i video snimke, ti snimci kasnije će biti nazvani spotovi, bez kojih je današnja muzička scena nezamisliva.

Preko tadašnjeg tehničkog čuda nazvanog video rekorder, puštani su hitovi popularne zabavne i narodne muzike. Video rekorderi su u Jugoslaviji tada još uveke bili retkost, a njihova ekspanzija će krenuti nešto kasnije, sredinom 1990-ih imaće ih gotovo svaki dom, sve dok se ne pojave daleko napredniji DVD plejeri.

Prvi video klubovi

Prvi video klub u Jugoslaviji bio je “Zvinko” u Beogradu i on je kasnije, kada je došlo do legalizacije posla, postao distributerska kuća “Tuck Vision” (kasnije samo “Tuck”). Onda ih je došlo još nekoliko, među njima poznati “M” (kasnije distributerska kuća “M film”). Izvestan broj privilegovanih Beograđana imao je priliku da nove filmove ne mora da gleda u bioskopu, već u svojim domovima, na razlivenim, ali gledljivim piratskim kopijama kradenim Boga pitaj odakle. Onima koji su prvi ušli u posao ta startna prednost omogućila je da zarade dosta na početku, kada je konkurencija bila mala i kasnije se apgrejduju u distributere.

beforeafter

Video rekorderima prethodili su magnetoskopi koji su se u SAD-u pojavili 1956. godine i bili su veličine veš mašine, oni su služili za puštanje video snimaka u profesionalnim TV studijima.

U Jugoslaviju su došli samo 4 godine kasnije i to u TV studio u Zagrebu.

Prvi magentoskopi za široke narodne mase pojavili su se 1970-ih godina, a popularnost su stekli tek tokom 1980-ih, kada su i dobili naziv video rekorderi.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako današnji klinci reaguju na video rekordere i kasete.

Autor: nsuzivo.rs
Izvor: Vladimir Vrgović, Novi Sad 1970-1990, Beforeafter.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments