Panorama Novog Sada više nije ista. Milionski vredna gradilišta poput Promenade, Pupinove palate, zgrade RTV –a, podižu urbanističke standarde, ali i pune budžet, i povećavaju stopu zaposlenosti.

Pravi razvoj grada se dešava razvojem infrastrukture grada i razvojem javnog prostora, odnosno javnog sadržaja. U gradu u kom je kvalitet života dobar, svi će želeti da ulažu u stanogradnju i da razvijaju druge komercijalne sadržaje, i onda u tom smislu investicije neće biti upitne“, kaže za RTV Slobodan Jović, predsednik Društva arhitekata Novog Sada, i dodaje da nije loše nekad doći Petrovaradinsku tvrđavu odakle se najbolje vidi i odakle najbolje možemo da proverimo u kakvom se stanju grad nalazi.

Krovovi objekta na najskupljoj gradskoj parceli od 3,8 milijardi dinara koliko je platila kompanija NEPI Rockcastl, najavljuju skoro otvaranje najvećeg tržnog centra u ovom delu Evrope – Promenadu, sa 1500 radnih mesta. Na proleće, Novi Sad dobija i Pupinovu palatu – ekskluzivni poslovno stambeni kompleks u centru grada. Investitor je novosadska kompanija Galens invest koja gradi i u Beogradu i na Zlatiboru, a samo prošle godine, grad je od njihovih projekata inkasirao oko milijardu dinara. U Novom Sadu u kome se traži parking mesto više, posebno u centru grada, Pupinova palata će ih imati oko 400.

Garaže se nalaze na tri podzemna nivoa ispod celog objekta, projektovane i izgrađene su na oko 15000 kvadrata i apsolutno zadovoljavaju i više nego zakonski okvir koji su propisani za ovakav vid objekta. I to je nešto što posebno izdvaja ovaj objekat i za korišćenje poslovnog dela i stambenog u samom centru grada”, objašnjava Vladimir Šojić, iz kompanije Galens Invest

Osim primene najviših standarda gradnje, u delu objekta biće očuvane fasada i ornamentika nekadašnje Komunalne banke. Nemački Kontinetal već je najavio da će od proleća 2019. biti na novoj adresi – u Pupinovoj palati. Iste godine, ali u decembru, i RTV bi trebalo da se nađe na novoj, staroj adresi – Kamenički put 45. Ostaje li jedino Dunav kao neiskorišćen potencijal za investiranje, pitali smo gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Imam naznaku, najavu od jednog investitora da ćemo do kraja 2019. godine imati najveću investiciju u oblasti građevinarstva u Novom Sadu. Mislim da će ići preko pola milijarde evra. U pitanju je domaća kompanija koja je zainteresovana za gradnju na delovima Dunava, i to će preporoditi Novi Sad, i to će biti investicija kakva nije viđena u Novom Sadu”, kaže gradonačelnik Miloš Vučević.

Ono što će, posle 19 godina čekanja, upotpuniti panoramu Novog Sada svakako je treći novosadski most. Novi Žeželj trebalo bi uskoro da bude otvoren i za drumski saobraćaj.

Izvor: RTV

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Erzebet
02/08/2018 21:27

Dali se menja nesto na Telepu

Casovnicar
02/08/2018 21:43

Neka naprave neku školu, dom zdravlja, nove bolnice, institute u prestolnici šopinga

Beč
03/08/2018 01:13

“Osim primene najviših standarda gradnje, u delu objekta biće očuvane fasada i ornamentika nekadašnje Komunalne banke.”

Fasada neće biti očuvana, JER JE CELA ZGRADA SRUŠENA!

To što će oni sada da sazidaju “lepšu i stariju”, nije očuvanje nego vandalizam i skrnavljenje. O onim grobnicama koje su pronađene ispod zgrade, pa sklonjene, da i ne govorimo.

Stvari treba nazivati pravim imenom, a pravi naziv za ovo, kao i za većinu onoga što se (g)radi u Novom Sadu, je – URBICID!

Sinbad
05/08/2018 19:22

Propaganda i laz! Fuj.

Milana Kolarov
23/08/2018 18:41

Mislim da nam ne trebaju minimalisticki bunkeri kao nova zgrada na Spensu, a najmanje soping centar. Stanovnistvu je potrebna moderna bolnica, skola i kulturni objekti za mlade. Pobogu, ne dirajte Dunav i ne gradite blizu nasipa. Zar u ovoj ravnici nema drugog prostora? Ne pravite od pitomog grada, dzunglu od betona bez drveca i cveca, po cemu je Novi Sad nekad delovao cisto i kulturno.