Foto: Grad Novog Sada

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa predsednicom Skupštine Grada Novog Sada Jelenom Marinković Radomirović položio vence na Spomen groblje u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine.

Vence su tom prilikom položili i predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, predstavnici Vojske Srbije i Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada.

“Nećemo dozvoliti da senka zaborava padne na junaštvo i besmrtna dela naših predaka, znanih i neznanih junaka, koji su izvojevali slobodu za naš grad 23. oktobra 1944. godine. Sa punim poštovanjem, ceneći njihove nadljudske napore i najveću moguću cenu koju su platili, danas živimo i ljubomorno čuvamo ono što su nam ostavili kao njihov legat. Taj svojevrsni zavet koji su nam darovali, mi moramo da prenesemo današnjim generacijama. Danas živimo u drugim okolnostima, bijemo sasvim druge bitke, suočavamo se sa protivnikom na globalnom nivou, kao što je korona virus, ali ne zaboravljamo kroz šta su naša zemlja i naš grad prolazili sredinom 20. veka. Sećajući se i slaveći dolazak slobode tog oktobra 1944. godine u Novi Sad, odajemo poštovanje brojnim žrtvama i svesni smo da se te stvari, nažalost, mogu ponoviti. Mir i sloboda su neprolazne ljudske vrednosti i preduslov svakog prosperiteta i napretka jednog društva. Hvala Prvoj brigadi Кopnene vojske Srbije, SUBNOR-u, kao i Udruženju rezervnih vojnih starešina što su uvek tu da zajedno obeležimo ovaj važan istorijski datum”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević dodavši da se ovi važni istorijski datumi moraju snažnije čuvati od zaborava, jer se čini da ljudi pod pritiskom svakodnevice i usled ubrzanog tempa života, ne poklanjaju dovoljno značaja i pažnje sećanju na datume koji obavezuju i opominju.

Predstavnik Gradskog odbora SUBNOR-a Novi Sad Mihajlo Vujasin istakao je da ta organizacija nastoji da mlađe generacije opomene da se mora čuvati ono što su prethodne stvorile.

“Naši preci podarili su nam mir. Mi smo svi potomci boraca iz prethodnih ratova, i treba da pronosimo poruku mira i slobode dalje. Poruka za nove generacije je da uče mnogo, jer će samo znanjem ojačani ceniti slobodu i neće dozvoliti drugima da je ugroze”, naglasio je Vujasin.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments