Grupa Budi jedan (Grupa B1) organizovala je humanitarnu akciju pod sloganom “Daruj, ugrej, nahrani” koja se održava danas u dva ternima na Detelinari. Aktivisti Grupe B1 dežurali su od 10 do 12 sati kod Pošte i od 14 do 16 sati ispred Univera (kod nekadašnje Robne kuće Detelinara).

Akcija je usmerena na prikupljanje pomoći za novosadske beskućnike, štićenike dnevne stanice i Svratišta za beskućnike u Novom Sadu. Odziv građana u terminu od 10 do 12 sati je bio odličan, a prikupljena je veća količina odeće, obuće, higijenskih sredstva i konzervirane hrane.

U Svratištu beskućnici dva puta nedeljno mogu da se okupaju i presvuku u čistu odeću, a taj dar zavisi samo od dobre volje svih nas, Novosađana koji svojim sugrađanima poklone odeću, obuću i higijenska sredstva. Samo jedne čarape, donji veš, jedna pašteta, mesni doručak ili gotovo jelo, jedan sapun ili pasta za zube – neprocenjivo je topao dar ovim nevoljnicima. Zbog epidemiološke situacije položaj beskućnika je dodatno otežan, u Svratištima su smanjeni kapaciteti zbog neophodnog poštovanja propisa koji zahtevaju minimum 4 kvadrata po osobi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

 – Odlučili smo da bar malo ublažimo ovu nevolju, i da sakupimo odeću, obući, konzerviranu hrani i hemiju. Sakupljamo na dva punkta na Detelinari, u planu je nastavak ove akcije 22. i 23. decembra na Limanu, zatim na Novom naselju, Telepu i u Šumadijskoj 18 – rekla je novinarka Branislava Opranović iz Grupe B1.

Ukoliko niste u mogućnosti da podržite današnju akciju učinite to na njihovim punktovima koji će biti postavljeni u narednim danima ili donacije odnesite u neko od Svratišta u Novom Sadu.

Beskućnici su naše komšije. Budi jedan od humanih, solidarnih Novosađana, daruj, ugrej, nahrani.

Autor: Mirjana Mažić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments