Od početka godine do kraja maja, na teritoriji Grada Novog Sada dogodilo se 835 saobraćajnih nezgoda, što je za više od 100 nesreća manje nego za isti period prošle godine kada je bilo 939 nesreća.

Nažalost za prvih pet meseci poginulo je 6 osoba.

Analizirajući podatke sa našeg portala i ispitujući pratioce na našim društvenim mrežama, redakcija NSUŽIVO došla je do podataka o tome, koje su najkritičnije tačke u gradu za učesnike u saobraćaju.

Pešački i raskrsnica kod “Zoned-a”

Kao mesto koje su naši čitaoci pominjali kao najkritičnije je pešački prelaz i raskrsnica Bulevara Evrope i Ulice Teodora Pavlovića. Na ovom delu udesi su veoma česti, a najčešće dolazi do obranja pešaka i biciklista.

Problem

Problem ove raskrsnice je što vozila koja žele levo da se uključe na Bulevar Evrope iz Ulice Teodora Pavlovića, moraju da preseku gotovo 6 traka veoma prometnog Bulevara Evrope.

Drugi probem je neprilagođena brzina vozila i slabo obeležen pešački prelaz koji se prostire preko 6 saobraćajnih traka.

Rešenje

Prema ispitivanju koje je naš portal izvršio, građani kao rešenje predlažu postavljanje semafora i farbanje prelaza u crvenu boju kao najjednostavnije rešenje.

Bolje, ali i skuplje rešenje bilo bi izgradnja takozvane pasarele odnosno pešačkog mosta iznad kolovoza, a kao najbolje ali i najskuplje rešenje  među građanima, pominje se gradnja podzmenog prolaza sa trgovačkim i zabavnim sadržajima, poput prolaza u modernim evropskim gradovima.

Telep je velika crna tačka

Telep građani pominju kao jedan od delova grada gde se događa najviše udesa, posebno su opasna sva ukrštanja sa ulicama Feješ Klare, Vršačkom, Heroja Pinkija, Petefi Šandora Jovana Popovića, Šarplaninskom i Senteleki Kornela.

Problem

Kao glavni problem na svim ovim mestima, pominje se nepreglednost ovih raskrsnica zbog zelenila i parkiranih automobila.

Deo znakova zaklonjen je granama a vozači voze neprilagođenom brzinom.

Rešenje

Rešenje koje nude građani je uklanjanje parking mesta blizu same raskrsnice, orezivanje grana koje zaklanjaju znakove i postavljanje ležećih policajaca, dok se na najkritičnijim mestima predlaže čak i postavljanje semafora.

Smrtonosna raskrsnica kod Merkatora

Građani još dugo neće zaboraviti jezivu nesreću koja se pre 4 godine dogodila na raskrsnici kod TC Merkator, a u kojoj je život izgubilo troje mladih, koji su se vraćali sa proslave pet godina male mature.

Snimak nesreće ubrzo se pojavio na internetu

U nesreći koja je potresla Srbiju, poginuli su Vladislava Vanja Matović, Milica Ležimirac i Aleksandar Marić Cole.

Do nesreće je došlo kada je na njih Audijem A8 sa bočne strane brzinom od 177km/h naleteo Despot Vranić.

Problem

Iako je ova raskrsnica koja je inače i jedna od najprometnijih u gradu, sasvim propisno obeležena i vertikalnom i horizontalnom signalizacijom iz nekog razloga udesi su ovde veoma česti.

Glavni razlog je nepoštovanje osnovnih saobraćajnih propisa i postavljene signalizacije

Rešenje

Jedno od rešenja moglo bi biti i postavljanje češćih patrola saobraćajne policije na ovom mestu.

Izgradnja kružnog toka takođe je jedno od ponuđenih rešenja. Pešački prelazi bi se mogli podići iznad Bulevara ili bi se mogao izgraditi podzemni prolaz. Ovaj problem mogao bi postati i veći otvaranjem TC Promenada pa bi rešenje trebalo iznaći što pre, smatraju građani.

Sajmište

Nekoliko tačaka na sajmištu građani u našem ispitivanju pominju kao kritične, a to je potez od mašinske škole do Master Centra kao i potez od Master centra do dečje bolnice.

Problem

Prema istraživanju, prelaz nedaleko od mašinske škole je jedan od najkritičnijih u gradu, dok na potezu od Sajma ka bolnici nedostaje minimalno jedan pešački prelaz.

Rešenje

Rešenje koje građani predlažu i ovde, je bolja siganlizacija ili izgradnja pasarele između platoa u Mičurinovoj i glavnog ulaza u sajam, ali i postavljanje radarskih kontrola na ovim tačkama.

Temerinska, Kisačka, Partizanska

Ulice Temerinska, Kisačka i Partizanska koje su produžeci magistalnih puteva koji ulaze u grad, delom zbog velikog prometa i loše signalizacije, ali i zbog nepoštovanja propisa, takođe su crne tačke grada navode naši čitaoci.

Što se tiče Temerinske ulice i Temerinskog puta, građani kao najkritičnije tačke vide ukrštanje sa Gundulićevom, Almaškom i Ulicom Bele njive. Za pešake je posebno kritičan deo kod Najlon pijace i Roda marketa.

Posebnu pažnju, kažu građani, treba obratiti na raskrsnicu sa Partizankom ulicom, koja je jedna od najopterećenijh u gradu

U Kisačkoj ulici kao crne tačke, pominju se dva mesta. Ugao sa Partizanskom kod Kontrasta i ugao sa Bulevarom Jaše Tomića

Najveći problem u Partizanskoj ulici jeste nedržanje odstojanja između vozila, pa često dolazi do majih udesa. Ulica je saobraćajno opterećena, ali nakon izgradnja Bulevara Evrope, deo saobraćaja prebačen je tamo, pa su i udesi sada ređi, međutim problem je i dalje prisutan, dodaju Novosađani koji žive u ovoj ulici.

Foto: Alo Z.Č

Drugi deo Partizanske kod Merkura, građani takođe pominju kao crnu tačku, a glavni problem je, kako kažu divljanje bahatih vozača, ovde kao rešenje predlažu postavljanje stacionarnih radara koje su pominjali i po pitanju Bulevara Evrope.

Centar

Kao crne tačke građani pominju i određene ulice u centru: Stražilovsku, Pap Pavla, Valentina Vodnika, Jovana Subotića, Uspensku, Šafarikovu i posebno Jevrejsku ulicu.

Ulice Laze Kostića, Železničku i Vase Stajića, pominju kao ulice u kojima redovno dolazi do manjih “kvrckanja”.

U centru kao najkritičniju tačku vide ukrštanje ulica Modene, Bulevara Mihajla Pupina i Žarka Zrenjanina.

Detelinara i Novo Naselje

Na Detelinari se kao crne tačke građani najviše pominju  ulice Janka Čmelika i Janka Veselinovića, ali i Bulevar Evrope i ulicu Branka Bajića i Braće Popović

Na Novom naselju po mišljenju građana najkritičnija je raskrsnica na uglu Bulevara Jovana Dučića i Slobodana Jovanovića

Druga kritična Tačka je Futoški put kod Minakve

Alo.rs

Grbavica i Limani

Na Grbavici po mišljenju naših čitalaca, najviše nesreća dogodi se u ulici Miše Dimitrijevića posebno na uglu s Gogoljevom, Puškinovom, Kolom srpskih sestara i ulicom Braće Ribnikar. Uzimajući u obzir da je ovo i najduža ulica na Grbavici ovaj podatak ni ne čudi.

Ulica Cara Dušana, smatraju građani, takođe je mesto čestih udesa.

na Limanima, posebno za pešake, opasni su Bulevar cara Lazara i ulica Narodnog fronta

Posebno je, kako nam pišu čitaoci, opasna raskrsnica Bulevara cara Lazara i Ulice Zorana Đinđića

Za ovu raskrsnicu predlaže se kružni tok ili semafor.

Mostovi

Most Duga i Most slobode građani su takođe označili kao crne tačke, a i ovde je po sredi nepoštovanje osnovnih propisa u saobraćaju.

Kurir

Ukoliko Vi znate mesta na kojima se često dešavaju saobraćajne nezgode pišite nam u komentarima ili na našem Faceebok i Instagram profilu.

Autor: nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Uknekotamo
17/07/2018 22:02

Pa sve vece ulice u gradu ste naveli, ceo grad je crna tacka!

Andrej
17/07/2018 23:29

Raskrsnica kod ulice Vrsacka i Adi Endrea, katastrofalna preglednost kada se izlazi iz ulice Adi Endrea u Vrsacku, i neprimerenost vozaca tacnije prilicno brza voznja, i ljudi cesto ubrzavaju kada ulaze u vrsacku iz Bul. Patrijarha Pavla.
Resenje je postavljanje dignalizacije za znatno smanjenje brzine (barem oko 30km/h), mogucnost postavljanja lezecih policajaca…