Deca iz novosadskog vrtića “Dečija kuća – Ljubav, vera, nada” i radnici JKP “Čistoća” pokrenuli su akciju edukacije vršnjaka i svih Novosađana o važnosti reciklaže smeća i pravilnom odlaganju smeća.

Deca su kao “patrolne šapice” po ugledu na junake omiljene dečije crtane serije zajedno sa radnicima Čistoće održavali su centra grada, kako bi stekla što jasniju predstavu o tome koliko je važno da svi ljudi smeće ne bacaju po igralištima, ulici, travnjacima, trotoarima, već u kante za otpatke, ili kontejnere. Novosadski mališani iz vrtića “Dečija kuća” naučili su kako mašine i radnici “Čistoće” razdvajaju otpad, kako bi on mogao da se reciklira, i kako bi što manje smeća završilo na deponiji.

“Navike se stiču od malih nogu. Vrtić ‘Dečija kuća’ radi po principima proslavljenog italijanskog pedagoga Marije Montesori, koje primenjuje veliki broj razvijenih društava, jer se pokazalo da dečije vaspitanje daje bolje rezultate, ukoliko se deca uključe u obaveze odraslih primereno svom uzrastu. Edukativna akcija ‘U patroli sa šapicama’ nastoji da našim mališanima na zanimljiv i neposredan način približi rad komunalnih preduzeća, kako bi kroz direkno učešće formirala svest o važnosti očuvanja zaštite životne sredine kroz očuvanje zelenila, čistoće, vodnih resursa”, rekla je Nada Mašić iz vrtića “Dečja kuća”.

Čistoća je predstavila najmlađima neke od mašina i alata, kamion za separaciju otpada, “usisivač” za lišće i otpad, kao i opremu za čišćenje ulice.

“Veliko nam je zadovoljstvo da zajedno sa najmlađim Novosađanima održavamo naš grad čistim za sve. Rado smo se odazvali pozivu da učestvujemo u Patroli sa šapicama. Deca su pažljivo slušala naše zaposlene i sa velikim entuzijazmom su se uključili u čišćenje ulice. Na ovaj način postavljamo vaspitne temelje za buduće odgovorne Novosađane”, rekla je Danijela Jankov iz Čistoće.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments