Foto: Relja Ivanić

Prateći program “Portret jednog vremena, fotografije Feliksa Nadara” održaće se 28. septembra s početkom u 19 časova u Galeriji Matice srpske.

U okviru izložbe fotografija čuvenog francuskog fotografa Feliksa Nadara u Galeriji Matice srpske, ralizovanoj zahvaljujući saradnji sa Nacionalnom galerijom za fotografiju Jeu de Paume u Parizu i Francuskim institutom u Srbiji, kreiran je bogat prateći program. Ličnost i stvaralaštvo Feliksa Nadara inspirisala je brojne istoričare umetnosti, književnosti i kulture, profesore fotografije, da kroz raznovrsna predavanja i tumačenja predstave iz različitih uglova Nadarovo stvaralaštvo i evropsku kulturu XIX veka.

U subotu, 28. septembra u 19 sati biće održano predavanje Milan Obrenović i Feliks Nadar, Gordane Кrstić Faj, istoričarke umetnosti. Tema predavanja biće, do sada, devet poznatih različitih Nadarovih fotografija kneza Milana Obrenovića, budućeg srpskog kralja, urađenih u formatu “vizit-karte“, koje ga prikazuju u paradnoj vojnoj uniformi ili u građanskom odelu. U ateljeu Nadar je, odmah nakon fotografija, nastao i reprezentativni portret Milana Obrenovića, slikan uljem na platnu, u više primeraka. Pored vizuelnih zapisa koja su svedočanstva njihovog poznanstva, posetici će imati priliku da saznaju i šta je srpski knez u pismu od 8. marta 1874. godine napisao Nadaru, kao i kakav odnos, analizirajući ton pisma, je između njih postojao.

Pored predavanja, u subotu, 28. septembra i nedelju, 29. septembra, u dva termina, u 13 i 17 časova biće održano kustosko tumačenje izložbe Portret jednog vremena. Fotografije Feliksa Nadara.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments