Kustosko vođenje kroz izložbu Jelene Ognjanović, istoričarke umetnosti održaće se danas, 20. septembra u 19 sati u Galeriji Matice srpske.

Кroz vođenje publika će imati priliku da se upozna sa svestranom ličnošću Feliksa Nadara, koji je od fotografije stvorio umetnost i povezao umetnost i tehniku, ostavljajući vredno nasleđe svojim savremenicima.

Gledajući fotografije Šarla Bodlera, Eduara Manea, Žila Verna, Viktora Igoa ili Sare Bernar, izazvani smo da verujemo u iskru prepoznatljivog, kao kad se sretnemo sa prijateljem. U tome leži vrednost fotografija Feliksa Nadara, fotografa, pisca, karikaturiste i avanturiste koje će novosadska publika imati prilike da vidi, kao i da čuje priču koja se iza njih krije.

U subotu, 21. septembra u 19 sati dr Dubravka Lazić, profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu održaće predavanje Razvoj portretnog žanra u fotografskoj umetnosti. Кroz predavanje biće predstavljeno formiranje portretnog žanra u fotografiji, kao jednog od prvih i najzastupljenijih žanrova, pozicionirajući pri tom pionirsku ulogu Feliksa Nadara koji je postavio nova merila u svetu fotografije, definišući ono što danas nazivamo psiholškim portretom. Poređenjem stilova i umetničkih tendencija između portreta nastalih tokom XIX veka i onih iz današnjeg doba, biće ukazano da uprkos stilskoj raznolikosti i sveprisutnosti fotografski portret nikada nije “van trenda“.

Prošlog petka, 13. septembra u Galeriji Matice srpske je otvorena izložba fotografija čuvenog francuskog fotografa Feliksa Nadara, zahvaljujući saradnji sa Nacionalnom galerijom za fotografiju Jeu de Paume u Parizu i Francuskim institutom u Srbiji.

Ličnost i stvaralaštvo Feliksa Nadara inspirisala je brojne istoričare umetnosti, književnosti i kulture, profesore fotografije, da u vidu bogatog pratećeg programa izložbe petkom i subotom kroz raznovrsna predavanja i tumačenja predstave iz različitih uglova Nadarovo stvaralaštvo i evropsku kulturu XIX veka.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments