Foto: Relja Ivanić

Galerija Matice srpske je u saradnji sa Studijom 360º iz Novog Sada kreirala virtuelnu šetnju kroz Galeriju Matice srpske. Svim korisnicima internet pretraživača Gugl kao i društvenih mreža sada je omogućeno da u visoko kvalitetnoj formi “prošetaju” kroz Galeriju, njenu stalnu postavku i vide izložena umetnička dela.

Virtuelna prezentacija Galerije realizovana je u okviru projekta “Digitalizacija i modernizacija stalne postavke Galerije Matice srpske” koji je omogućio Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Projekat predstavlja primenu savremenih informacionih tehnologija u kulturnim ustanovama što je u skladu sa Strategijom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije od 2017. do 2027. godine koja prepoznaje digitalizaciju kulturnog nasleđa kao bitan faktor u njegovoj preventivnoj zaštiti, a kojom se obezbeđuje veća vidljivost, kvalitetnija prezentacija i promocija kulturne baštine Srbije.

Fotografisanjem izložbenog prostora u 360 stepeni umetnička dela, izložena u stalnoj postavci Galerije Matice srpske predstavljena su na nov – virtuelan način. Korisnicima virtuelne šetnje je omogućeno i da saznaju nešto više o pedeset odabranih najreprezentativnijih eksponata u postavci putem info prozora u kojima su navedeni osnovni podaci o autoru i delu.

Virtuelna tura je postavljena na zvanični sajt Galerije Matice srpske (www.galerijamaticesrpske.rs/virtuelna-poseta.html), na Fejsbuk nalog Galerije, na Gugl karticu kao i na Gugl mapu, čime se obezbeđuje bolja pozicioniranost i veća vidljivost na najvećem svetskom internet pretraživaču. Na taj način Galerija Matice srpske je u mogućnosti da prezentuje i promoviše svoju umetničku kolekciju daleko široj publici kako u zemlji tako i u inostranstvu, što će doprineti povećanju broja posetilaca, kao i razvijanju i povećanju svesti o potrebi i neophodnosti očuvanja nacionalnog kulturnog nasleđa.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments