Na današnji dan, šestog marta 1914. godine, u Temerinskoj ulici broj 12, u tadašnjoj štrikerskoj radionici Save Šijakova, grupa učenika nekadašnje Velike srpske pravoslavne gimnazije (današnje gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”), praktično u ilegali je osnovala prvi srpski klub u Novom Sadu, s obzirom na to da su, uoči samog početka Prvog svetskog rata, u gradu postojala još samo dva mađarska i jedan jevrejski klub.

Osnivači kluba, među kojima su bili budući univerzitetski profesor Vladimir Milićević, budući hemičar Milenko Hinić, budući pravnici Radenko Rakić, Kamenko Ćirić i Kosta Hadži, budući tekstilni industrijalac Milenko Šijakov, zatim njegov brat Đorđe i otac Sava, kao i Gojko Tošić, Đorđe Živanov, Branko Gospođinački i Živojin Bajazet, odlučili su da ime kluba bude Vojvodina, kao omaž i asocijacija na nekadašnje Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, krunovinu Austrijskog carstva koje je postojalo između 1849. i 1861. godine, a koje je nastalo u skladu sa privilegijama koje je austrijski car dao Srbima još davne 1691. godine.

Tim povodom, na istom mestu, u Temerinskoj ulici broj 12, 2014. godine je postavljena spomen-ploča u čast osnivačima Vojvodine, a danas u 12 časova predsednik FK Vojvodina Vojislav Gajić i predstavnici Sekcije veterana na nju će postaviti lovorov venac i na taj način odati počast onima koji su osnovali klub, te istovremeno simbolično obeležiti 106. rođendan “stare dame”.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uputio je čestitku FK “Vojvodina”.

“Fudbalski klub “Vojvodina” ima mnogo razloga za slavlje. Na današnji dan, čuvena Voša obeležava 106 godina svog postojanja, a mi, Novosađani, se radujemo zajedno s njom. Razlozi za slavlje se prvenstveno tiču uspeha koji postiže, a zatim i očuvanja svojevrsnog novosadskog brenda, duže od veka, koji uvek ima pozitivan prizvuk. To je klub koji se voli, klub za koji se navija iz srca i koji ćemo uvek podržavati, ponosni na sve njegove uspehe. FK “Vojvodina” brižljivo čuva svoje vrednosti i neguje sećanje na igrače i upravu u dugoj tradiciji postojanja. Takođe, navijači “stare dame” predstavljaju uvek igrača više na terenu i bez njih ne bi bilo istog poleta u samoj igri. Neka vas uvek prate borbenost i kvalitet, i neka vlada atmosfera sloge u timu FK “Vojvodina”. Srećan vam 106. rođendan!”, rekao je Vučević.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments