Vozači blokiraju nekoliko lokacija u gradu zbog cene goriva

       

Prema najavama sa društvenih mreža, danas, 8. juna od 17 do 18 časova, vozači će blokirati Novi Sad i druge gradove, u znak protesta zbog cene goriva.

U Novom Sadu se kao lokacije koje bi mogle biti blokirane pominju ugao Jevrejske ulice i Bulevara oslobođenja (kod Futoške pijace), kružni tok na ukrštanju Rumenačke i Bulevara Evrope, ugao Temerinske i Partizanske (kod Tempa), kao i kružni tok u Veterniku.

Mole se vozači da na tim deonicama budu posebno oprezni u popodnevnim časovima, kako bi se izbegle nezgode.

Postoji mogućnost da budu blokirane i druge lokacije, jer se vozači pozivaju da u 17 časova zaustave vozilo gde god se zateknu i na taj način iskažu svoje nezadovoljstvo.

Kada su u pitanju ostali gradovi u Srbiji, na spisku koji se širi internetom navedeno je bar 50 naselja, u kojima će takođe biti blokirane veće raskrsnice ili prometnije ulice, a samo u Beogradu moguća je blokada na desetak lokacija.

Još se ne zna ko je zvanični organizator blokada, koje se imaju za coilj smanjenje cena dizela, bezolovnog benzina, gasa i nafte za poljoprivrednike.

Fejsbuk grupa koja poziva građane na protest trenutno okuplja oko 110.000 članova, a pored nje postoji još više desetina grupa i stranica, kao i Vajber grupa gde se građani dogovaraju oko protesta.

Osnovni zahtev građana je da se zaustavi dalja poskupljenje goriva, kao i da se cena zapravo smanji umanjenjem akciza koje zajedno sa PDV-om ulaze u cenu litre goriva. Trenutna cena akciza je oko 80 dinara, u zavisnosti od vrste derivata.

U zahtevu koji se takođe, kao i poziv na protest, deli po društvenim mrežama, stoji i da se traži da se “ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina da se dodaje akciza koja ne sme da bude veća od 50 odsto osnovne cene benzina”. Traži se i da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

Autor: nsuzivo.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Niko
08/06/2018 14:43

A jesu idioti

detelinara
08/06/2018 16:06

nidje veze….nekome dosadno

Dado
08/06/2018 16:59

Sve treba blokirati,ceo grad.A ti si idiot i ovca pa placaj 167 din litru.

Neko
08/06/2018 17:01

Koji idijot je napisao? A jesu idioti… Pa treba protestovati sto zivimo u srbiji.