U selo Taraš nedaleko od Zrenjanina i ove godine početkom marta doleteo je mužjak bele rode kojeg su meštani nazvali Prvoje.

U ovom selu koje je 2015. godine proglašeno Evropskim selom roda gnezdi se između 25 i 40 parova ovih ptica.

Osmu godinu za redom roda Prvoje stigao je u selo Taraš. Toliko, naime, članovi Udruženja građana “Taraške rode” vrše praćenje ovih ptica, a stariji meštani kažu da on ovde dolazi i mnogo duže. Osamdesetšestogodišnji Dobrivoj Krstin, priča da su bele rode oduvek sletale u Taraš.

“Sad su gnezdana banderama, a ranije, pre dvadeset godina i više, u dvorištima gde god ima slame pravile su gnezda. Ili na kući na dimnjaku, retko je bilo gnezdo na benderama”, kaže ovaj meštanin.

Prvoje je najranije stizao 1. marta, a najkasnije oko desetog. Očekuje se da narednih dana stigne i ženka Mara.

“Inače, u Tarašu se gnezdi od 25 do 40 parova belih roda, u zavisnosti od godine. Prošla godina je bila poprilično loša što se tiče broja parova koji se vratio, najmanje od kada mi pratimo 26, a u godini kada smo proglašeni za Evropsko selo roda bilo je do 40 parova. Na to verovatno utiče i njihov put do Afrike koji je poprilično težak i i krivolov u islamskim zemljama. Nadamo se da će se vratiti u što većem broju i da će imati sreće na svom putu”, veli Aleksandra Marovac Cucić, predsednica Udruženja građana “Taraške rode”.

Prema njenim rečima glavni zadatak je edukacija najmlađih meštana, ali i zaštita gnezda i hranidbenih područja za ptice, među kojima je i vlažna livada Rogozara, gde rode često pronalaze hranu.

I ove godine članovi udruženja u saradnji sa ovdašnjom osnovnom školom pripremaju manifestaciju “Doček roda”, koja će biti održana 13. marta.

Izvor: RTV

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lana
06/03/2020 19:11

Testirajte i Rode na Koronu.