Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je povodom najnovije situacije sa gasom usled havarije u Bugarskoj rekao da grejanje u gradu normalizovano.  

On je za jutarnji program televizija Prva rekao da je jučerašnja havarija  bila van naših domašaja.

– Kada kažem domašaja ne mislim samo na Novi Sad, mislim i na teritoriju Republike Srbije. U pitanju je, kako je Srbijagas objavio, havarija u Bugarskoj koja je prekinula isporuku gasa ka Srbiji i ka Rumuniji. Juče smo dobili dopis od toplana da prestaje isporuka gasa. Srećna okolnost u tim događajima je da su juče bile visoke tempterature. Da ne dužim mnogo, juče je u 16 časova vraćen gas u tokove ka Novom Sadu, a mi smo u 18 časova vratili grejanje u celom gradu – rekao je Vučević.

Imamo i alternativne izvore snadbevanja

Gradonačelnik je podvukao da što se tiče potencijalnih drugih havarija, JKP Novosadska toplana je prva toplana u Srbiji koja je potpuno prešla na gas.

-Imamo i alternativne izvore snadbevanja, mazut odnosno lož ulje, imamo u rezervoarima pripremljene količine. Tako ako ne daj bože dođe do sličnih situacija u budućnsti koristili bismo ove alternativne izvore snadbevanja.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se čuo sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatović odgovorio je potvrdno.

– Da čuli smo više puta i hvala Srbijagasu na velikom angažmanu i činjenici da su vrlo brzo uspostavili snadbevanje gasom iz pravca Mađarske. Jučeranji dan smo iskoristili da se prespojimo sa TE-TO Novi Sad kao delom EPS-a. Inače greanje je ove godine krenulo 24. septembra što je neubičajno rano i nismo korgovali cenu. Užasno nam je teško da izdržimo ovu cenu, ali držimo je i dalje zbog čitavog poremećaja na tržištu energenata u Evropi i svetu.

O kovid propusnicama, Novi Sad je rekorder po broju vakcinisanih   

Vučević je odgovorio i na pitanje kako funkcionišu kovid propusnice u Novom Sadu.

– Grad Novi Sad je rekorder po broju vakcinisanih sa 59%. Što se tiče kovid propusnica bilo je dosta aktivnosti tokom vikenda, kontrolisano je 32 objekta, od čega je 22 radilo posle deset sati, a u pet objekata je bilo propusta gde su izrečene kazne i ka pravnim i ka fizičkim licima. Moram da kažem da proveravanje kovid propusnica nije nikakav teror, dužni smo da sporevedemo propisane mere. Mere su u interesu svih nas i usmerene su na zdravlje građana. Želimo da stavimo pod kontrolu epidemiološku situaciju, a da s druge strane ne zatvorimo život. Ali činjenica je da imamo veliki broj inficiranih, na bolničkom lečenju – zaključio je on.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Liman
02/11/2021 10:10

Liman