Vučević i Đukić Dejanović o populacionoj politici Novog Sada

       
Foto: facebook.com

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ministarku bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Đukić Dejanović.

Ona je posetila Novi Sad kako bi učestvovala na stručnom skupu Populacioni problemi stanovništva u XXI veku zajedno sa Pokrajinskim zaštitnikom građana Zoranom Pavlovićem.

Tokom sastanka, gradonačelnik Vučević istakao je mere i aktivnosti populacione politike koju sprovodi Grad Novi Sad, a ministarka je rekla da je Novi Sad lokalna samouprava koja treba da služi kao primer ostalim opštinama u Republici Srbiji.

“Ove godine smo izdvojili 484 miliona dinara iz budžeta Grada Novog Sada za podršku porodicama s decom, što je za nekih 49 miliona dinara više nego prošle godine. U ta izdvajanja uključena je finansijska pomoć za prvorođenu decu, koja ove godine iznosi 30.000 dinara što je duplo više u odnosu na prošlu godinu. Za trojke Grad Novi Sad izdvaja pomoć u vidu 150.000 dinara, što je za trećinu više nego 2017. godine, dok je za prvoređenu bebu u Novoj godini izdvojeno 200.000 dinara, ili duplo više novca nego lane”, rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da je Grad za svu decu rođenu prvog januara u Novom Sadu izdvojio po 50.000 dinara, a za sve bebe rođene 1. februara, na rođendan Grada Novog Sada, po 200.000 dinara. On je podsetio na to da Grad finansira i program veštačke oplodnje sa do 220.000 dinara po porodici.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je da je iznos koji Grad Novi Sad izdvaja za podršku porodicama sa decom jednak budžetu Kabineta za demografiju i populacionu politiku.

Gradonačelnik Vučević i ministarka Đukić Dejanović razgovarali su i o problemu migracija, imajući u vidu da je prosečna starost ljudi koji odlaze iz Srbije 28,7 godina, a svaka peta osoba je visokoobrazovana. Takođe su razgovarali i o mogućnosti realizacije zajedničkog projekta kada je u pitanju usklađivanje rada i roditeljstva kako bi se pomoglo roditeljima da u što većoj meri usklade roditeljstvo i profesionalno, odnosno radno angažovanje.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments