Grad Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gostovao je u emisiji “Gradi i mi” na Radio-televiziji Vojvodine. On je istakao da se proces vakcinacije odvija zadovoljavajućim tempom, ali da je neophodno krenuti sa imunizacijom prigradskog stanovništva.

– Vakcinacija u Novom Sadu ide dobro, do sada je vakcinisano 116.645 punoletnih Novosađana, ali mi bi želeli da to ide još brže u pravcu sticanja kolektivnog imuniteta putem vakcinacije – izjavio Vučević.

– Želja nam je i da se privredna komora aktivnije uključi, da animiraju poslodavce i da se vakciniše što više zaposlenih. Hoćemo da pozovemo Lidl, Univereksport, IM Matijević, Lir, Aptiv, sve koje imaju mnogo zaposlenih. U kontaktu samo i sa udruženjima taksista koji su radili u teškim okolnostima i nemalo su puta bili od koristi građanima bez naknade. Kada smo zaokružili jedan broj vakcinisanih, hoćemo da idemo kapilarno dublje – rekao je gradonačelnik.

– Prezadovoljni smo kako se distribuišu vakcine i spremni smo da povučemo veći broj vakcina. Hoćemo da uđemo u Futog, Kać, Kovij, Ledince, Bukovac. Da bi krenuli u imunizaciju ljudi u prigradskim mestima moramo povući veći kontingent vakcina. Medicinsko osoblje na Sajmu nastavlja svoj deo posla, a deo timova hoćemo da preraspodelimo u prigradska naselja, tako da budemo par dana u Kovilju, pa par dana u Futogu, i tako dalje. Očekujemo da se vakciniše još više vaspitačica, učiteljica, jer je to najbolji scenario – kazao je Vučević.

Vučeviće ističe da je velika i važna vest da će se u Srbiji krenuti sa proizvodnjom Sinofarm vakcina, jer se na taj način rešava svaki problem snabdevanja.

Prvi čovek novog sada govorio je i o temi nove kovid bolnice, za koju kaže da nije realno da bude izgrađena u centru grada ali da je takav objekat Novom Sadu preko potreban, tim pre što će nakon pobede nad pandemijom, ovaj kompleks nastaviti da ima funkciju kao gradska bolnica.

“Verujem da ćemo svi zajedno učiniti da krenemo u gradnju što pre. To neće biti neki kontejner ili privremeni objekat, nego trajna bolnica koja će posle pandemije biti ili deo Kliničkog centra Vojvodine ili neka gradska bolnica. Kapacitet će biti 400-500 kreveta, sa poluintenzivnom i intenzivnom negom. Za lokacije smo predložili jednu na Bulevaru Evrope, a drugu na Mišeluku, nedaleko od zgrade RTV. To mora biti rešeno urbanistički, imovinsko-pravno, komunalna infrastruktura, gasifikacija, elektrosnabdevanje, kanalizacija. Mi smo elaborate o te dve lokacije prosledili Vladi Srbije i očekujemo da sve ide po hitnom postupku”, kazao je Vučević.

B. Jovović

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments