Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Konferencija„Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – Nordijska iskustva“ koja se organizuje pod okriljem Nordijskog saveta ministara, ambasada Danske, Finske, Norveške i Švedske, u partnerstvu sa Privrednom komorom Vojvodine i Skupštinom AP Vojvodine održana je danas u Novom Sadu, a na njoj su gradski, pokrajinski i nordijski zvaničnici razmenili stavove i iskustva o zaštiti životne sredine i obnovi ekosistema.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u svom javnom obraćanju istakao da ključ uspeha u očuvanju životne sredine nije pitanje administrativnih mera, budžeta i političke volje već učestvovanje cele zajednice.

-Ja sam se prethodno zahvalio predstvanicima nordijskih zemalja što su izabrali Novi Sad kao jedan od gradova na nivou cele republike koji je partner u ovom projektu. Čuo sam mnogo reči podrške za naš grad od ambasadora. Ono što nam je do sada problem jeste šta da radimo sa našim otpadom. To treba da razumemo kao našu prednost i bogatstvo. Ono što ne znamo gde da deponujemo, treba da iskoristimo kao naš potencijal, ono što nam je minus, ustvari nam je plus. Moramo da promenimo navike i razmišljanja i da razumemo šta je ono što će biti u budućnosti. Treba i da idemo brže u tom pravcu, jer je to naša obaveza prema budućim generacijama – naglasio je Vučević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Da savremeno društvo mora biti oslonjeno na razmenu iskustava u oblasti očuvanja i jačanja ekosistema, naglasio je predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor.

-Mislim da govorimo o jednoj veoma modernoj temi koja bi se mogla najednostavnije objasniti kao krug proizvodnje otpada i proizvodnje. To je društveni napor vraćanja normalnosti. Ona je nekad postojala, ali smo je izgubili. Novi modernizam mora podrazumevati povratak te normalnosti. Imamo neophodnu normativnu osnovu za korake, svest da to moramo učiniti, a dragocena nam je i pomoć koju ćemo dobiti razmenom iskustava- istakao je Pastor.

Iz amabasade Danske naglašeno je da je suština u svesti svakog pojedinca.

-Veoma nam je drago što će Novi Sad i Vojvodina biti naši partneri u ovom projektu. Suština jeste u tome da se vratimo ranijim konceptima. Ne da se držimo linearne ekonomije u kojoj smo samo kupovali i bacali, već da recikliramo i vratimo se u tokove ekonomije – istakla je ambasadorka Danske nje.e. Suzan Šajn.

Osim u Novom Sadu, konferencija će biti organizovana i u Nišu, Kragujevcu i Beogradu. Pored pomenutih zvaničnika, na konferenciji su govorili i sekeretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine Branislav Mamić i ambasador Norveške nj.e. Jern Jelstad.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments