Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Uprava za imovinu angažovaće novi i dodatni nadzor u kontroli i sanaciji bazena na SPENS-u u narednih tridesetak dana. Gledano sa pravnog aspekta, biće utvrđeno čiji su propusti. Ništa nećemo kriti, nismo deca- istakao je danas gradonačelnik Miloš Vučević.

Gradonačelnik Miloš Vučević i profesor Srđan Kolaković, šef Katedre za hidrotehniku i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka, predstavili su danas elaborat o stanju olimpijskog bazena na SPENS-u.

-Problemu smo prišli vrlo detaljno i to je zahtevalo vreme. Prvo smo analizirali celokupnu tehničku dokumentaciju do koje smo mogli doći. Zatim smo analizirali dva projekta sanacije, osnovne i dopunske, građevinske dnevnike, izjave odgovornih izvođača radova, pristupili vizuelnom pregledu radova, izvršili smo kontrolni statički proračun konstrukcije i konačno uradili smo 3D geometriju unutrašnjeg dela bazena laserskim snimanjem i snimanje izvedene podloge- započeo je prof. Srđan Kolaković.

Dodao je da je konstrukcija bazena jedan vrlo složen statički sistem i da se radi o tankoj ploči od 25 centimetara, koja se nalazi kao školjka na kratkim stubovima na dnu same hale. Kada se bazen napuni, opterećenje je kao da je 125 tona postavljeno u tu školjku.

-U dokumentaciji je pronađeno nekoliko nedostataka. Kod postavljanja plavih pločica, na drugom i petnaestom metru pločice nisu bile na dobrom rastojanju stavljene. Mi smo zaključili da je prilikom čupanja tih pločica došlo je do oštećenja. Nije nam poznato ni koji je lepak primenjen u lepljenju pločica. Takođe, beton se pravio zapreminski i nije korišćen beton iz fabrika, uz koji ide i sertifikat. Beton je bio neujednačen i isprekidan. Zbog čupanja pločica je došlo do oštećenja hidroizolacije- konstatovala je komisija.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Profesor Kolaković je istakao da do oštećenja nije došlo zbog nasilničkog ponašanja, zemljotresa u Hrvatskoj ili uticanja Promenade, jer pomeranja školjke nije bilo.

HITNO SE KREĆE SA SANACIJOM

-Mi smo prihvatili predlog stručne komisije da se svi radovi ponove i da nema privremenih mera. Nema kompromisa. Uprava za imovinu je dobila od uprave kabineta gradonačelnika zvanično mišljenje i ona je pismeni nalog izdala izvođaču koji je izabran na tenderu. SPENS će angažovati rezerentnu naučnu ustanovu da vrši nadzor koji će kontrolisati projekat o sanaciji. Svi troškovi će ići na teret izvođača. Oni su bezuslovno prihvatili sve obaveze o prihvatanju troškova- naglasio je gradonačelnik.

Sanacija će trajati od 3 do 5 meseci, a još uvek se ne zna koliko će novca biti uloženo. Slučaj će biti predat i pravobranilištu.

-Šteta nema nikakve veze sa mističnim silama ili teorijama zavere i efentima ili uticajima- rekao je Vučević.

Na jesen ove godine u Novi Sad će dobiti još jedan zatvoren olimpijski bazen, koji se nalazi na Sajmištu, sa svim grejnim sistemima. Gradonačelnik je uputio i izvinjenje sportistima što u ovom trenutku ne mogu da im pruže najbolje uslove za treniranje.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
VačPli
18/02/2021 17:15

Verujem da je autor teksta nenamerno napravio grešku. Postojeći bazen na Sajmištu nije olimpijski (dimenzija olimpijskog bazena je 25x50m, bazen na Sajmištu je 20x50m, kao i otvoreni na Spensu). Zato se na tim bazenima ne održavaju plivačka i vaterpolo takmičenja.