Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je danas da uskoro kreću radovi na području Petrovaradinske tvrđave kako bi se dobio ambijent koji podstiče kreativnost

Vučević je najavio da će u objektu preko puta hotela Leopold biti i muzejska postavka posvećena Milevi Marić Ajnštajn i Alberta Ajnštajna, koji će biti u sklopu Muzeja grada Novog Sada.

-Vidim da su trotoari kod Lovotursa u lošem stanju, već sam dao da se to uradi. Ne odnosimo se svi prema tvrđavi onako kako bi trebalo. Radi se na odluci sa Upravom za imovinu da se reše poslovni prostori na tvrđavi koje koriste umetnici, gde je došlo do zloupotreba ovih prostora za neke ugostiteljske lokale a gde ne. Nadam se da ćemo tu imati podršku javnosti, da neće biti simpatija i solidarnosti sa onima koji su zloupotrebljavali Petrovaradinsku tvrđavu – istakao je Vučević.

On je naglasio da se uskoro očekuje i uređenje zapadnog dela Podgrađa, u Štrosmajerovoj ulici, i uređenje crkve Svetog Jurja sa samostanom.

-Nadam se da ćemo sa novim mostovima imati hrabrosti i snage da Podgrađe pretvorimo u kompletnu pešačku zonu. Vratićemo autentični materijal, a ne da u Podgrađu bude asfalt i nadam se da će to pokrenuti privatnike da imamo više kafeterija, poslastičarnica, zanatskih radnji, prodavnica suvenira, hostela- naveo je prvi čovek Novog Sada.

Sledeće godine će se krenuti i sa obnovom fasade u jednom delu tvrđave koja je dotrajala.

-Devet godina smo sve objekte koje smo zaticali prazne, neiskorišćene ili napuštene, davali u kontekst kulture. Nismo dali ni za jedan kafić, nismo otvorili nijedan noćni klub, nismo želeli nikakav komercijalni aspekt. Ja znam da ima i noćnih klubova na tvrđavi, ali to su relikti nekih prošlih vremena. Nikada ne bih dao noćni klub pored muzeja- kazao je.

Vučević je najavio da će u objektu preko puta hotela Leopold biti i muzejska postavka posvećena Milevi Marić Ajnštajn i Alberta Ajnštajna, koji će biti u sklopu Muzeja grada Novog Sada.

nsuzivo.rs

 

 

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Борис
13/10/2021 10:00

Синагога и две пропратне зграде уместо бисер града постаје ђубриште. Погледајте Суботичку синагогу