Izvor: instagram buducnostsrbijeav
 Na vojnom poligonu Pasuljanske livade, u okviru združene vežbe Vojske Srbije “Manevri 2022”, pripadnici Treće brigade Kopnene vojske i rezervnog sastava, danas uvežbavaju upotrebu različitih oružja i borbenih sredstava i gađanja sa zemlje. Vežbi prisustvuje predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.
Predsednika su na poligonu dočekali ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, a raport mu je predao kapetan Ilija Joksimović.

Vučić će uz pratnju komandanta Treće brigade Kopnene vojske, pukovnika Dragana Antića obići položaje sa kojih će biti izvođeno gađenje iz različitih tipova naoružanja.

U sklopu vežbe 31. Pešadijskog bataljona koji obučava rezervni sastav biće izveden prikaz “Lazara”, dalekometnih pušaka, automatskih bacača granata, MRAP-ova – oklopljenih pešadijskih vozila, prikaz gađanja iz mitraljeza na tenkovima, iz samohodnih haubica, korneta i iz minobacača.

Vojska Srbije izvodi združenu vežbu “Manevri 2022”, na kojoj od 18. oktobra, a tri nedelje, odnosno do 6. novembra, pripadnici aktivnog i rezervnog sastava zajedno realizuju različite oblike obučavanja.

Provera snaga se realizuje u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima, uz angažovanje operativnih kapaciteta kopnene i vazduhoplovne komponente.

Cilj izvođenja vežbovnih aktivnosti je dalje unapređenje sposobnosti komandi i jedinica za planiranje i izvođenje operacija, preventivni razmeštaj snaga, organizovanje sadejstva i saradnje te života i rada u terenskim uslovima.

U pripremnoj fazi vežbe, komande i jedinice realizovale su zadatke na matičnim lokacijama, vršila se provera standardnih operativnih procedura i prijem lica iz rezervnog sastava, koja su po dolasku u jedinice prošla obuku radi obnavljanja znanja stečenih tokom služenja vojnog roka.

Za završnu fazu, planirano je realizovanje taktičkih uvežbavanja, taktičke vežbe i gađanja iz različitih tipova naoružanja.

Vojska Srbije ranije je saopštila da združene vežbe, u kojima učestvuju jedinice različitih vidova, a po potrebi i ostale snage sistema odbrane, predstavljaju nezamenjiv oblik obuke u Vojsci Srbije, kao i da se njihovom realizacijom postiže visoka osposobljenost komandi i jedinica za izvršavanje zadataka u sadejstvu što je, kako se napominje, od ključnog značaja za ukupnu borbenu gotovost vojske.

Vučić: Zar da dopustimo da nam neko špijunira kasarne

Predsednik Vučić izjavio je da nisu prvi put tek juče primećene letelice iznad kasarni srpske armije, te da je prvo usledilo naše upozorenje, jer, kako je rekao ne možemo da dopustimo da neko špijunira naše kasarne.

Na pitanje novinara tokom izvođenja vežbe “Manevri 2022”, šta čuva nebo Srbije, s obzirom na dešavanja prethodnih dana, Vučić je konstatovao da ljudi obično žive u vremenu od pre 20 ili 30 godina, a stvari su se značajno promenile.

“Srbija je mnogo snažnija, ali da ne pomislimo da smo tako jaki da možemo sa najvećom svetskom silom da izlazimo na kraj. Neuporediva je snaga Srbije danas, u odnosu na nekada, ali sa druge strane to nije pitanje snage, već, pre svega, politike. Hoćemo li moći da sačuvamo mir, a to nam je prioritetni zadatak i dajemo sve od sebe da se tako desi”, rekao je on.

Predsednik je istakao da nisu juče prvi put primećene letelice iznad kasarni Vojske Srbije.

“Primećene su danima ranije i onda smo ih upozorili. I tu odmah vidite združenu delatnost protiv Srbije, ne bih rekao neprijateljsku, zbog različitih konotacija kojih će biti u zemlji ili regionu, jer će s jedne strane da krenu sa sprdnjom – pa, dobro ne vide iz satelita, pa su im potrebi dronovi… Naravno da su im potrebni dronovi. Ali, krenulo je i sa druge strane, pa se pitaju sa kim se sukobljavamo…”, primetio je Vučić.

Poručio je da se ne sukobljavamo ni sa kim:

“Ali, hoćete da vojska dopusti da joj neko špijunira kasarne? Da uđu u hangare, prebrojavaju koliko metaka, bombi, mina, granta imamo, u centralnoj Srbiji?”.

Rekao je i da su juče ceo dan NATO dronovi “obigravali” na Brnjaku i Jarinju.

“Vodili smo računa, oni su bili na 200, 500 metara od administrativne linije, sa druge strane. NATO poštuje sve procedure, ali smo i njih videli, ali njih nemamo pravo da rušimo i obaramo po Rezoluciji 12 44 i Kumanovskom sporazumu. Ali, nisu oni bili tamo da skupljaju sličice ili da igraju klikere, nego zbog različitih stvari”, rekao je Vučić.

Problem je, kaže, kada neko dođe u Rašku ili Novi Pazar, dodajući da su korišćeni komercijalni dronovi, jer oni koji ih koriste misle da se za taj neće ustanoviti vlasnik, jer da nisu komercijalni ustanovili bismo na osnovu vojnih elemenata, kome pripadaju…

“Zato uvek rade preko komercijalnih dronova”, dodao je Vučić i dodao da se radi na utvrđivanju činjenica i zato se ne izlazi u javnost dok se sve ne bude znalo sa sigurnošću.

“To vam je kao sa diverzijom na Sevrnom toku u Baltiku… Čini mi se da svi znaju, da ceo svet zna sve o tome, pa se svi prave naivni. Pustite i nas da se pravimo malo naivni”, rekao je Vučić.

Tanjug

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
03/11/2022 12:57

Sminkanje mrtvaca… 🙂

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo
Jovan
03/11/2022 13:20

E moj Vučiću! E moj Predsedniče! E moj Vrhovni komandante! U Vrhu ministarstva odbrane Srbije deluje jaki ustaški lobi,za koji ti znaš i ništa ne preduzimaš, jer mu ne možeš ništa. On otvoreno špijunira za sve koga interesuje bilo šta u Vojsci Srbije.