Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Srbiji je relativno toplo, smenjuju se sunce i oblaci, noći su prohladne, ponegde i hladne, a kako je juče najavio meteorolog iz Novog Sada Marko Čubrilo “narednih dana imaćemo miholjsko leto uz suvo i prijatno jesenje vreme”.

– Uz dominaciju anticiklona, narednih dana biće promenljivo oblačno, suvo i relativno toplo uz prohladne, ponegde i hladne noći. Moguća je ređa pojava magle. Dok se samo u nedelju sa premeštanjem slabog fronta severnije od nas vrlo slaba kiša može javiti ponegde nad planinskim delom regiona. Vetar pretežno slab osim u nedelju kada će biti umeren, severozapadni, posebno na severu regiona – kaže meteorolog.

Prema Čubrilovim proračunima početkom sledeće nedelje polje anticiklon bi moglo malo da oslabi, dok bi se nad južnim Jadranom formirao slab ciklon.

Ovakva sinoptika bi nam oko 11. oktobra mogla doneti prolazno naoblačenje koje bi pre svega središnjim, istočnim i južnim predelima donelo prolaznu kišu ili pljuskove uz prolazno zahlađenje.

Kada zahladi oko 11. oktobra dnevni maksimui će se kretali od +12 do +19 stepeni Celzijusa, dok bi posle 13. oktobra. verovatno ponovo bilo pretežno sunčano i prijatno toplo uz dnevne maksimume od +15 do +23 stepena Celzijusa.

– Oko 16. oktobra. na oba glavna modela stoji signal za građenje jakog anticiklonalnog bloka u širem prostoru od Grenlanda preko središnjeg do jugozapadnog Atlantika, dok se u isto vreme nad Skandinavijom simulira jaka ciklogneza. Ovakav razvoj sinoptike bi ka nama mogao pokrenuti jak hladan front ispred kojeg bi uz južno strujanje bilo toplo, dok bi zatim usledilo jače pogoršanje i zahlađenje – kaže Marko Čubrilo.

Napominje da je taj deo sinoptike za sada veoma nepouzdan i ono što je izvesno da u narednih desetak dana uglavnom ostaje suvo, stabilno i prijatno toplo, uz prolazno pogoršanje oko 11. oktobra.

Čubrilo će procene mogućih odlika zime dati posle 15. oktobra, a do tada, kako pokazuju pojedini prognostički sistemi, verovatno da će ova zima bii prosečna.

– Što se tiče prvih procena za zimu 2022/2023. za sve one koje žele snežniju i hladniju zimu od prošle dobre vesti stižu od jednog od najpouzdanijih prognostičkih sistema, reč je o dugoročnom ECMWF modelu koji za zimski period ima signal za visok vazdušni pritisak nad severom i zapadom Evrope i snižen nad našim delom Evrope. Ovo je postavka koja bi nam mogla doneti barem prosečne zimske odlike, ali videćemo procene ostalih modela, jer ima jako mnogo razlika između njih – kaže Čubrilo.

Moja prva procena mogućih odlika zime koje je pred nama stiže posle 15.10.

Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite države prognostičke zavode.

Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments