Foto: TONS
U okviru programa za Doček 31. decembra, Novosađani će imati priliku da pogledaju pozorišnu predstavu „Tesla, izumetnik“ u režiji Nebojše Bradića, a po romanu Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama” i to na Trgu slobode.  

– Velikan svetske nauke Nikola Tesla je bio prvi proglašeni počasni građanin Novog Sada, davne 1936. godine, iako nikada, nažalost, nije boravio u Novom Sadu. Sada ćemo ga, simbolički, vratiti Novom Sadu – Evropskoj prestonici kulture. Na taj način, odaćemo počast Tesli kao poznatoj figuri globalne kulture, koja u sebi objedinjuje različite vrednosti koje su motivisale rad na programima Novog Sada 2022: pokretljivost, inovativnost, istrajnost, posvećenost, proces i – energiju, naravno u saradnji sa najstarijim srpskim teatrom – Srpskim narodnim pozorištem – kaže Gala Gajin, PR Novi Sad-Evropska prestonica kulture.

Kako dodaju iz ove fondacije, od pre četiri godine, Novi Sad je od puke zabave dočeka „najluđe noći“ dobio brend Dočeka, jedinstven u Evropi, spojivši proslavu dve Nove godine. Doček je drugačijim programskim i produkcijskim pristupom, ali i umetničkim kvalitetom, pozicionirao Srpsku Atinu kao buduću Evropsku prestonicu kulture, izabravši baš 13. januar i 31. decembar 2022. godine kao termine svečanog otvaranja, odnosno zatvaranja godine titule.

Predstava o Tesli je prvi u nizu velikih pozorišnih projekata koje će Srpsko narodno pozorište realizovati sa Fondacijom “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u godini titule.

Sanja Kužet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments