Za najbolji dizajn studenti FTN-a odneli pobedu u Londonu

       

Tim studenata treće godine Departmana za arhitekturu i urbanizam osvojio je prvu nagradu za najbolji dizajn paviljona u kategoriji “Arhitektura“, u Londonu na Međunarodnom arhitektonskom festivalu “FabFest ‘18” koji okuplja veliki broj kreativnih dizajnera iz čitavog sveta.

U konkurenciji više od 30 izabranih radova iz 12 zemalja celog sveta (SAD, Švajcarska, Velika Britanija, Indija, Italija, Turska, itd.) šest studentkinja FTN-a: Emeše B. Varga, Radmila Đurašinović,  Ksenija Martić, Jelena Vujović, Ivana Beatović i Teodora Nikolić, pod mentorstvom asistenta Marka Vučića sa Katedre za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu, realizovalo je najbolje rešenje iz oblasti digitalne fabrikacije primenjene na arhitekturu.

Pobedničko rešenje rezultat je naučno-istraživačkog rada studentkinje Emeše Varge i asistenta Marka Vučića koji su ispitivali tzv. lake samostojeće ljuske/paviljone i načine na koje ih je potrebno oblikovati tako da imaju što manju debljinu a da, u isto vreme premoste velike raspone. Učešće na konkursu FabFest-a omogućilo im je da svoju ideju, koja je do tada egzistirala u digitalnoj formi i u formi makete, realizuju u razmeri 1:1 i na taj način provere da li zaista funkcioniše.

Na ovom festivalu, tradicionalno se sva rešenja izrađuju od recikliranih materijala koji su korišćeni prethodnih godina, a kao najveći izazov tokom svog boravka u Londonu autori navode naporan rad na izradi paviljona koji je neprekidno trajao pet dana. Kao najveću prednost učešća na FabFestu ističu priliku da fabrikuju svoju ideju i predstave je velikom broju ljudi kao i da obnove postojeće i stvore nove profesionalne kontakte.

Festival FabFest je jednonedeljni događaj koji organizuje treću godinu za redom Fakultet za arhitekturu i građenu sredinu Univerziteta u Vestminsteru (London, Engleska) na temu “Digitalna fabrikacija i parametarsko modelovanje”. Ove godine u okviru Festivala izloženo je ukupno preko 80 paviljona i instalacija a pored FTN-a neki od učesnika bili su i The City University of New York, University of Hong Kong, Royal College of Art, University of Bologna, ETH Zürich, itd.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: