palelive.com

Potpisivanje sporazuma o saradnji podržale su sve stranke osim Lige socijaldemokrata Vojvodine

Za saradnju sa Istočnim Sarajevom glasalo je 67 od 69 pristunih odbornika Skupštine grada. Dva odbornika su bila protiv. Odluku o uspostavljanju saradnje podržali su SNS, POKS, SPS, i opozicioni DSS i SRS. Pre nego je odluka stavljena na glasanje obornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” tražila je da se ova tačka povuče sa dnevnog reda, i da Novi Sad umesto sa Istočnim Sarajevom, koje se nalazi u Republici Srpskoj, potpiše sporazum sa Sarajevom, glavnim gradom Federacije BiH.

Za saradnju sa Istočnim Sarajevom glasalo je 67 od 69 pristunih odbornika Skupštine grada. Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

PRIJATELJI U CELOM SVETU

Pre početka sednice gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da Novi Sad sarađuje s gradovima iz celog sveta i da nema potrebe da se diže tenzija.

– U redu je da neke stranke imaju drugačije mišljenje. Želim da vas podsetim da sam imao sastanak i sa premijerom kantona Sarajeva. Veliko je pravno pitanje da li možemo da imamo saradnju s onim što zovete Zapadno Sarajevo. Za nas je privilegija da imamo mogućnost da komuniciramo sa Aleksandrijom. Oni su grad koji premašuje broj stanovnika Srbije, imaju veliko nasleđe istorijsko, aleksandrijski patrijarh je drugi po veličini u svetu. Biće mnogo divnih vesti, nikoga nismo odbili. Sastajali smo se i s Bandićem i sa gradonačelnikom Tirane, a ponosan sam i što sam počasni član Gračanice. Ja ne govorim ništa loše protiv Federacije i ne kršim Dejtonski sporazum. Ovo doživljavam kao akt prijateljstva. Nadam se da ćemo uskoro izaći sa novim spiskom pred odbornike sa novim gradovima prijateljima. Treba promeniti tablu na Gradskoj kući na kojoj ćemo pokazati pobedu celog grada da pokaže sve nove prijatelje – kazao je Vučević.

SVI ZA ALEKSANDRIJU

Svi odbornci Skupštine grada podržavaju uspostavljanje saradnje sa Aleksandrijom, i smatraju da će korist imati oba grada.

Ispred odborničke grupe SNS-a obratila se odbornica Jelena Kešelj. Ona je istakla da je rođena u Sarajevu, ali da su ona i njena porodica zbog rata morali da se isele. I smatra da je sporazum značajan za oba grada.

I.K./K. A.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments