Foto: Zicer

Marinika Tepić koja se već godinama se prikazuje kao borac protiv nenamenskog trošenja budžetskih para, dok je bila pokrajinski sekretar za spor i omladinu uhvaćena je u razbacivanju miliona na nepostojeće sportove.

Tepićeva je pre nego će postati glavni kadrovik Dragana Đilasa i njegova podrška u borbi za vlast, već se oprobala kao pokrajinski funkcioner. Nekadašnja dopisnica televizije B92 od 2012. do 2016. godine bila je pokrajinski sekretar za sporti i omladinu.

SUMNJIVI PRIORITETI

Glavna kreatorka afera u Srbiji, koja je umela da pomeša kokoške s marihuanom, dok se nalazila na vlasti ponašala se suprotno onome što zagovara iz opozicionih cipela. Ostalo je zabeleženo da je za klis (banatske šore), koju čobani igraju kod ovaca, iz budžeta izdvojila više od tri miliona dinara. Iz budžeta je sa 2,5 miliona dinara plaćeno nekakvo Svetsko prvenstvo u šorama u Tomaševcu, a još skoro ceo milion dinara je plaćeno za promociju banatskih šora u Rumuniji.

Afera “šore” razoktrivena je u junu 2015. godine. Darko Parežanin, koji je u sekretarijatu bio zadužen na vođenju finansijskih izveštaja, rekao da je dugo protiv njega u Sekretarijatu vođena kampanja zbog, kako je rekao, saznanja o finansijskim malverzacijama koje se događaju u resoru pod vođstvom Marinike Tepić. Parežanin je bio i Predsednik Sportskog saveza Vojvodine, a podneo je tužbu protiv Tepićeve zbog otkaza koji mu je uručen 2. aprila.

Afera “šore” razoktrivena je u junu 2015. godine kada je Darko Parežanin izneo podatak da je za promociju šora u Tomaševcu i u Rumuniji izdvojeno 3,5 miliona dinara

– Neko je želeo da unapred zatvori mogućnost uticaja ljudi koji su videli finansijske dokumente i znaju za nezakonit rad. Banatske šore, na primer, nisu ni uvrštene među sport od nacionalnog značaja, a FK ‘Dinamo 1945’ iz Pančeva i FK ‘Sloga’ iz Temerina dobili su pare za sanaciju bez ikakvog učešća opštine. Razočaran sam  zbog činjenice da mladi talenti dobijaju po 50-60 hiljada dinara, a šore 2,5 miliona. Meni je  trebalo zapušiti usta i to je jasno – rekao je tada na konferenciji za medije Darko Parežanin.

ČOBANSKA OLIMPIJADA

Parežanin je dodao da je nakon njegove suspenzije u sekretarijatu, Banatskim šorama isplaćeno tri miliona dinara, a klubovima koji neguju tu čobansku igru  još nekoliko stotina hiljada za učešće na takmičenju u Tomaševcu.

– Izdvajanja za šore rastu iz godine u godinu, odnosno od kada je Tepićeva u sekretarijatu, a pritom ništa nije učinjeno kako bi ta aktivnost možda bila prepoznata kao sport. Nema pismenog obraćanja Sportskom savezu Srbije, Međunarodnom olimpijskom komitetu, raznim komisijama, itd. Postoje samo registrovani klubovi u APR-u, pa Tepićeva misli da APR određuje šta su sportovi u Srbiji – zaključio je  Parežanin.

Svet se u Kostreševom Tomaševcu, uz Marinikinu pomoć sveo na par banatskih sela iz Srbije i Rumunije Foto: Istinomer

Zanimljivo je da je Bojan Kostreš, jedan od lidera LSV-a, čiji je funkcionr bila Tepićeva, rodom iz Tomaševca, gde se održavalo Svetsko prvenstvo u banatskim šorama.

TUŽBE I OPTUŽBE

Tako je stara čobanska igra klis postala „svetska, a naša“ iako su to svetski bili u stvari ekipe iz nekoliko obližnjih banataskih sela, a kao na svakom seoskom psoelu, po jednom su i gosti dolazili, iz Rumunije i Mađarske. Svet se u Kostreševom Tomaševcu, uz Marinikinu pomoć sveo na par banatskih sela iz Srbije i Rumunije. Sekretarka Marinika se dobro ušorala sa našim novcima.

Parežanin je pomenuo i izdvajanja velikih sredstava za fudbalske klubove u Pančevu i Temerinu. Pančevo je rodno mesto Marinike rođene Živku, a Temerin  rodno mesto tadašnjeg muža Milana Tepića, nekadašnjeg funkcionera DSS-a.

Inače, Tepićeva je nakon što ga je otpustila, protiv Parežanina podnela i krivičnu prijavu na osnovu radnji zbog kojih mu je uručen otkaz ugovora o radu, ali je i ona odbačena od tužioca. Parežanin je u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu bio šef Službe za kontrolu materijalno-finansijskih poslova.

Kosta Simić

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments