Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Okončani su radovi na sanaciji bunara Reni 1 – izvorište vode “Štrand” na Keju, zahvaljujući kome će biti postignuto povećanje kapaciteta sirove i prerađene vode što će doprineti stabilnijem vodosnabdevanju u budućnosti. Radove je danas obišao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakavši da je ova investicija od velikog značaja za sve Novosađane.

– Za grad je ova investicija višestruko značajna, a u pitanju je kompletna rekonstrukcija najstarijeg bunara u Novom Sadu, na Keju. Njegovim saniranjem, obezbeđena je veća i sigurnija snabdevenost pijaćom vodom. On nije bio u upotrebi od 2008. godine, bio je potpuno isključen zbog bakterioloških problema, a onda je nakon adaptacije i čišćenja davao 20 do 30 litara u sekundi. Danas ovaj bunar može da daje do 100 litara vode u sekundi – rekao je Vučević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Apel građanima da racionalno koriste pijaću vodu u ovom periodu godine

Prvi čovek Novog Sada je naveo da je u letnjem periodu godine velika potrošnja vode, a u naredne dve nedelje očekuje nas veoma toplo vreme, te je uputio apel svim građanima da racionalno koriste vodu za piće,

– Apelovao bih da se vodom za piće ne pune bazeni i ne zalivaju bašte, budimo racionalni – naveo je Vučević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Brojni projeti JKP “Vodovod i knalazacija” u narednom periodu

U septembru će JKP „Vodovod i kanalizacija“ započeti radove na rekonstrukciji bunara broj 4 na Ratnom ostrvu, zatim bunara broj 9, a sledeće godine sledi saniranje bunara broj 2 na izvorištu „Štrand“. U dogovoru sa Pokrajinskom vladom, koja će finansirati izradu projekta, ulagaće se i u sremsku stranu grada, u izgradnju nove fabrike vode u Petrovaradinu a sve sa ciljem bolje i sigurnije vodosnabdevanja celog grada, jer će ta nova fabrika biti podrška ovoj fabrici na Keju, koja jeste proširena pre par godina, ali njen stari deo zahteva rekonstrukciju.

Takođe, u okviru projekta „Čista Srbija“, kreće velika rekonstrukcija kanalizacionog sistema na Limanu 1 i Limanu. Isto tako, JKP „Vodovod i kanalizacija“ trenutno ugovara dalju izgradnju magistralnog voda prema Futogu za šta su obezbeđena sredstva rebalansom budžeta, a sledeće godine slede radovi u Begeču.

-U ovoj fazi urađena je funkcionalna rekonstrukcija i bunar je pušten u pogon, dok će u narednoj fazi koja počinje, uslediti nabavka nove hidromašinske, elektro i sve druge neophodne opreme. U okviru te faze biće urađen i “vizitorski deo“, odnosno pokrivanje izvorišta čvrstim, neprobojnim staklom kroz koji će građani moći da vide kako izgleda polazna tačka sirove vode – kazao je Vučević.

JKP “Vodovod i kanalizacija”: Izvršene sve neophodne analize

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozden Perković naglasio je da su postavljeni novi drenovi specijalnom metodom, 45 metara prema Dunavu.

– Izvršene su neophodne analize i dobili smo zdravu, pitku vodu. Cilj je bio povećanje kapaciteta sirove vode da bi grad imao dovoljno vode za preradu. U planu je posle ovoga da nastavimo sa rekonstrukcijom bunara broj 4 na Ratnom ostrvu, naredne godine radimo „dvojku“ na Štrandu i „devetku“ na Ratnom ostrvu, a upravo od toga zavisi stabilno snabdevanje grada vodom – rekao je Perković.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Bunar Reni 1 izvorište „Štrand“ na keju koji dugi niz godina nije bio u upotrebi i ujedno je najstariji tog tipa izgrađen u Novom Sadu, datira iz šezdesetih godina prošlog veka.

Investicija je iznosila 85 miliona dinara i sve je urađeno najsavremenijom nemačkom tehnologijom od prohromskih drenova. Zahvaljujući toj intervenciji, ukupno je povećan kapacitet za 80 litara u sekundi, koji može doseći kapacitet i do 100 l/s.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments