Završeno Sterijino pozorje: “Jami distriktu” sedam nagrada

       
Foto: Promo

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu je uručivanjem nagrada završeno 63. Sterijino pozorje, na kome je trijumfovala predstava “Jami distrikt” Milene Bogavac u režiji Kokana Mladenovica, produkcija Bitef teatar Beograd, Centar za kulturu Tivat, Festival MASZK Segedin i Think Tank studio Novi Sad. 

U konkurenciji devet predstava, stručni žiri Sterijinog pozorja je ostvarenju “Jami distrikt” dodelio sedam nagrada – za najbolju predstavu, za tekst Mileni Bogavac, za režiju Kokanu Mladenoviću, za glumu Jeleni Graovac i Nini Nešković, Ivani Nestorović za kostimografiju, a Isidori Simjanović je pripala nagrada iz fonda “Dara Čalenić” za najbolju mladu glumicu.

Predstava “Carstvo nebesko – epika balkanika” Jernej Lorencija u produkciji Narodnog pozorišta Beograd i Bitef teatra ovenčana je sa pet nagrada.

Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje dobili su Bojan Žirović za ulogu u predstavi “Carstvo nebesko – epika balkanika”, Jelena Graovac i Nina Neškovic za uloge u “Jami distriktu”, Bojana Zečević za ulogu Emilije u predstavi “…I ostali” UK Vuk Karadžić, u kojoj igra i Nikola Šurbanović, nagrađen iz fonda “Dara Čalenić” za najboljeg mladog glumca.

Najviša priznanja Sterijinog pozorja za naročite zasluge na unapredenju domaće pozorišne umetnosti i kulture dodeljene su Renati Ulmanski i Predragu Ejdusu.

Dodeljena su i druga priznanja Pozorja, a prema oceni publike, najbolja predstava je “Crna mati zemla” Zagrebackog kazališta mladih, rađena po romanu Kristiana Novaka u režiji Dore Ružđak Podolski.

Sterijina nagrada za scenografiju pripala je Dragani Purković Macan za predstavu “Švajcarska” Petra Mihajlovića u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske (Banjaluka).

Za originalnu scensku muziku nagrađena je Karmina Šilec za “Carstvo nebesko – Epika Balkanika”, za scenski pokret Gregor Luštek za istu predstavu i Matić Starina za dramaturgiju.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: kostimografkinja Maja Mirković (predsednik), dramske spisateljice Tanja Šljivar i Branislava Ilić, rediteljka Ksenija Krnajski i glumac Novak Bilbija.

Sterijina nagrada Okruglog stola kritike za najbolju predstavu, koja od ove godine nosi ime “Dejan Penčić Poljanski”, pripala je ostvarenju “Carstvo nebesko”, nagrada lista “Dnevnik” slovenačkom reditelju Jerneju Lorenciju, a nagrada producentske kuće “Scomediasco” za epizodu Milki Brđanin za ulogu u predstavi “Švajcarska” i Igoru Borojeviću za u predstavi “Svedobro” (Narodno pozorište Užice).

U čast nagrađenih odigrana je predstava “Ulica usamljenih automobila” Narodnog pozorišta iz Niša.

Autor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments