Ilustracija

Novosadski vatrogasci su od početka meseca do kraja prošle sedmice, od ukupno 128 izlazaka na teren, 89 puta intervenisali zbog požara na otvorenom, a u istom periodu prošle godine 41 put od ukupno 70 intervencija.

To je za “Dnevnik” rekao je zamenik komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade Novi Sad Miroslav Ostojić, koji je dodao da je od početka meseca u Južnobačkom okrugu izbilo 383 požara na otvorenom, dok ih je u istom periodu lane bilo 98, odnosno oko četiri puta manje.

“Apelujemo na građane da ne spaljuju nisko rastinje i travu na otvorenom jer time pre svega ugrožavaju svoju bezbednost, ali i bezbednost drugih”, kazao je za “Dnevnik” Ostojić, i naglasio da građani u slučaju izbijanja požara najpre zovu vatrogasce na broj 193, a onda, ukoliko ih vatra ne ugrožava, krenu samostalno u gašenje. Požari na otvorenom, pogotovo u šumama, zahvataju nisko rastinje, prenose se i šire brzo. Teško se gase, a ugrožavaju živote, imovinu i nanose veliku štetu biljnom i životinjskom svetu, odnosno ukupnom ekološkom sistemu. Osim toga, širenjem požara može doći do velike materijalne štete na okolnim objektima.

Inače, zbog povećanog broja požara koji već dve nedelje izbijaju širom Vojvodine, Uprava za vanredne situacije, u saradnji s Policijskom upravom u Novom Sadu, pojačano nadzire primenu propisanih mera zaštite od požara u prirodi i na otvorenom prostoru. Protiv onih koji ne poštuju Zakon o zaštiti od požara izdaju se prekršajni nalozi, a po rečima Miroslava Ostojića, kazne za pojedince su između 10.000 i 50.000 dinara, a za firme od 300.000 do milion.

“Koliko sam čuo, počeli su i u noćnim satima da pale travu na poljima, što je još opasnije, a gašenje vatre na otvorenom iziskuje veliko angažovanje vatrogasaca i tehnike”, kako za “Dnevnik” priča Ostojić. ”Pretpostavljam da je broj požara ove godine povećan zbog velike suše, ali mi je nepojmljivo da građani pale strnjiku pokraj puteva jer saobraćajnica mogu biti zadimljene i nepregledne kilometrima, zbog čega dolazi i do saobraćajnih nesreća”.

Zamenik komandanta vatrogasno-spasilačke brigade Novi Sad dodaje da često izlaze na teren i zbog paljenja kontejnera, pa apeluje na građane da ne bacaju u njih opuške od cigareta i pepeo od loženja jer se može desiti da unutra ima još žara, što takođe može uzrokovati požar.

                     Manjak radnika i vozila usporava posao

Po rečima Miroslava Ostojića, rad vatrogasaca usporava i manjak vozila, kao i njihova starost, koja u proseku dostiže i do 20 godina, dok se u svetu ona stara pet godina izbacuju iz upotrebe.

“Imamo sreću što nam Grad pomaže pa nam je do sada kupljeno nekoliko cisterni, terenskih i teretnih vozila, a treba da dobijemo još jedan kamion. Mi u Novom Sadu imamo 27 vozila, a od toga nekih osam nose vodu, ostalo su sve specijalna vozila za rad na visini, teretna i terenska. Stalno se kvare, što rešavamo u hodu. Problem je što nabavka delova uglavnom ide preko tendera, i to sve usporava proces, pa često moramo cisterne da povlačimo iz drugih jedinica koje imaju manje intervencija, a i mi njima pomažemo kad imamo mogućnosti. U manjku smo i s brojem vatrogasaca” .

Izvor: Dnevnik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments