Foto: mojnovisad.com

Potrošnja hladne vode u gradu je do sada bila uobičajena, a očekuje se da se poveća u narednom periodu s obzirom na to da nas očekuju sunčani dani bez kiše, poručili su za Dnevnik u Javnom komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija”.

Kako su istakli, u gradski vodovodni sistem se svakog sekunda pusti 1.200 litara vode, a nekada i do 1.500, premda, kažu, u prethodnom periodu nije puštano više od 1.100 litara.

“Mi smo spremni za letnju sezonu i talas visokih temperatura, a podsetićemo vas na to da je prošle godine tokom leta bila velika suša, sa zaista tropskim temperaturama, a Novi Sad nijedan dan nije imao restrikciju vode”, rekli su za “Dnevnik” u tom preduzeću, i naglasili da je potrošnja vode tokom izrazito visokih temperatura veća oko 10 do 15 odsto, i to uglavnom u večernjim satima. “Uvek tokom letnje sezone apelujemo da se voda iz gradskog vodovoda ne koristi za zalivanje bašta, dvorišta i pranje kola”.

Korišćenje pijaće vode u te svrhe je klasičan primer neracionalne potrošnje vode. Upravo sve to za posledicu može imati ponekad nešto slabiji pritisak u rubnim delovima grada, odnosno mreže, kao i na najvišim spratovima zgrada koje nemaju hidrofore. Još jednom apelujemo na racionalniju potrošnju vode iz gradskog vodovoda jer, nažalost, taj resurs nije neiscrpan.

Tokom letnje sezone se apeluje da se voda iz gradskog vodovoda ne koristi za zalivanje bašta, dvorišta i pranje kola

U tom preduzeću dodaju da se usled povećanja temperatura stvaraju i uslovi za postavljanje cisterni s pijaćom vodom, koje će, kako kažu, biti postavljene na nekoliko mesta u gradu da bi sugrađani mogli da se osveže. Do sada, cisterne su postavljene kod na Trgu slobode, kod Železničke stanice i na uglu Futoške i Jevrejske ulice.

Montažne javne česme koje je JKP “Vodovod i kanalizacija” tokom Egzita probno postavilo na različita mesta u gradu, a potom ih nedavno uklonilo zbog, kako su kazali, sprečavanja eventualnih manjih problema, odnosno zbog toga što je usled većeg hidrauličnog pritiska na česmama moglo doći do pucanja cevi, uskoro će biti vraćene. Za Dnevnik su rekli i da je jedna već postavljena na Keju, kod Spomenika žrtvama Racije. Tokom probnog perioda nijedna česma nije bila oštećena niti polomljena, naglašavaju u tom preduzeću, i dodaju da su zbog toga veoma zahvalni i ponosni na sugrađane koji su pokazali da vole svoj grad i da su se montažne javne česme pokazale kao korisne.

Izvor: Dnevnik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments