ZDRAVLJE DECE NA PRVOM MESTU: U opštini Ruma osnovana Komisija za novčanu pomoć namenjenu LEČENJU DECE

Foto: BILL BRANSON / PUBLIC DOMAIN

Opština Ruma osnovala je Komisiju za ostvarivanje prava na novčanu pomoć namenjenu lečenju dece od malignih i drugih teških bolesti na teritoriji Rume.

Kako kažu nadležni iz rumske opštine, a imajući u vidu stres i strah sa kojima se suočavaju porodice sa decom obolelom od teških bolesti, cilj te lokalne samouprave bio je da im olakša bar kada je reč o finansijskom aspektu i pomogne u procesu ozdravljenja.

– Pored svih nedaća koje bolest donosi, lečenje je finansijski iscrpljujuće, podrazumeva stalne odlaske u regionalne zdravstvene centre, te odlukama iz oblasti socijalnih davanja lokalna samouprava na ovaj način pomaže porodicama u ovoj teškoj borbi – navela je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Pravo na finansijsku pomoć mogu da ostvare deca do 18 godina sa prebivalištem na teritoriji Opštine Ruma, a pomoć se može koristiti za lečenje u zdravstvenoj ustanovi u zemlji i inostranstvu, za lečenje u kućnim uslovima i u ustanovi socijalne zaštite, za kupovinu lekova i pomagala, za troškove prevoza u zdravstvenu ustanovu koja se nalazi na teritoriji Opštine Ruma ili Republike Srbije ili u inostranstvu, u postupku rehabilitacije.

O iznosu novčane pomoći koju korisnik može da dobije odlučuje se rešenjem na osnovu mišljenja Komisije koja utvrđuje zdravstvene, socijalno-ekonomske i druge uslove za svaki pojedinačni slučaj, a zahtev se podnosi Odeljenju za društvene delatnosti, Opštinske uprave opštine Ruma koje prima i obrađuje zahtev i izrađuje predlog rešenja o odobravanju sredstava, a na osnovu mišljenja stručne komisije.

Zahtev se može preuzeti na zvaničnom sajtu opštine ili lično u Odeljenju za društvene delatnosti Opštine Ruma, a dodatne informacije moguće je dobiti svakog radnog dana pozivom na broj 042/478-800 u periodu od 7 do 15 časova.

Rana i tačna dijagnoza malignih bolesti kod dece, praćena efektivnim lečenjem, ultimativni su ciljevi savremene medicine, a statistika kaže da se uz adekvatne tretmane oporavi više od 80 odsto dece.

blic.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti