Foto: keralty.com.ph
Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) krajem juna dala je zeleno svetlo za upotrebu serološki test za prisustvo antitela na koronavirus, baziran na proteinima proizvedenim u laboratoriji Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru projekta “Proizvodnja serološkog elisa testa na prisustvo antitela na virus korona”. 

Projekat je realizovan uz saradnju sa Institutom za primenu nuklearne energije (INEP), s tim da test za antitela već proizvodi INEP, ali sa proteinima iz inostranstva.

Prof. dr Tanja Ćirković Veličković, sa Katedre za biohemiju Hemijskog fakulteta, rukovodilac projekta, za “Novosti”, objašnjava da se test od ostalih na tržištu razlikuje jer je baziran na proteinima koji su proizvedeni u našim laboratorijama, dodaje da je zahtev za registraciju podnet u maju, a 23. juna ALIMS je pozitivno odgovorio na zahtev.

Profesorka navodi da krajem godine bi, u okviru projekta “Kapsido” koji finansira Fond za nauku Srbije, trebalo da se pojavi i prototip antigenskog testa, koji će se daljim istraživanjima učiniti mnogo osetljivijim od postojećih. Moći će da detektuje koronu u ranoj fazi bolesti, što je od presudnog značaja za obolele. Na ovom važnom projektu naučnici sa Hemijskog fakulteta rade u saradnji sa kolegama sa Poljoprivrednog i Instituta INEP.

– Antitela su neophodna komponenta antigenskih testova. Počinjemo sa testiranjem ovih antitela tokom oktobra, što znači da ćemo brzo imati i prototip antigenskog testa. Naša ambicija je da razvijemo inovativne antigenske testove, koji bi bili osetljiviji od standarnih, a zadržali bi visoku specifičnost koju oni, inače, imaju – ističe dr Ćirković Veličković.

Profesorka naglašava da je sredstvima projekta “Kapsido” obezbeđena i najsavremenija oprema za detekciju i identifikaciju proteina, što je od velike pomoći za čitav proces validacije strukture dobijenih proteina, kao i standardizaciju procesa proizvodnje.

Ovim projektom, Srbija će razviti alternativnu i održivu tehnologiju detekcije koronavirusa, a rezultati testa bi bio gotov za 15 minuta.

Cilj projekta “Proizvodnja serološkog elisa testa na prisustvo antitela na virus korona” je izrada testa za otkrivanje IgG antitela specifičnih za koronavirus, uz korišćenje antigena proizvedenih u Srbiji.

nsuzivo.rs/blic.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mihajlo
14/10/2021 14:54

Kako su uspeli da naprave test kada Srbija nema izolovan uzorak virusa?! To je potvrdio i sam ministar sa sve pecatom.