Akcija suzbijanja ambrozije nalazi se u punom jeku. Do kraja ispunjenja plana za ovu godinu ostalo je nešto više od mesec dana, saopštava Gradsko zelenilo.

Do sada je košenjem i herbicidima tretirano više od 50% površina gde je primećen ovaj alergen. Pojedine površine, preporukama ekipa za monitoring (PMF – Departman za biologiju i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu) radnici Gradskog zelenila mehanički su obradili jednom, a pojedine dva puta. Veliku pomoć u bržem i efikasnijem ispunjavanju obaveza na terenu Gradskom zelenilu pružio je Grad, obezbedivši nabavku modernih mašina koje zamenjuju veliki broj terenskih radnika.

Trenutno su u toku radovi na preko 800000 kvadratnih metara, a najviše posla ima na prostoru urbanih celina, Šangaju, Pejićevim salašima, Klisi, Adicama, Novom naselju i duž nasipa oko Kanala Dunav-Tisa-Dunav.

“Kao i svake godine, veliki problem svima nama koji učestvujemo u ovoj obimnoj akciji: PMF – Departman za biologiju i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu koji su zaduženi za monitoring i JKP Gradsko zelenilo, predstavlja ambrozija koja se nalazi na privatnim parcelama, a vlasnici je uprkos zakonskoj obavezi nisu uklonili. U tim slučajevima asistenciju nam pruža Komunalna inspekcija koja vlasnicima nalaže da u najkraćem roku uklone ovaj alergen. Ukoliko se vlasnici ogluše o naloge, Gradskom zelenilu se dopušta ulazak na te parcele, a račun za obavljen posao ispostavlja se vlasnicima”, navedeno je u saopštenju Gradskog zelenila.

Najveći broj ovakvih slučajeva zabeležen je na sremskoj strani grada, na Klisi i u Velikom ritu. Ova alergena biljka je široko rasprostranjena na području Panonske nizije i prisutna je na poljoprivrednim površinama, duž atarskih puteva, na neuređenim površinama u urbanim sredinama i van njih. Ove godine, usled naglih smena dana sa velikom količinom padavina i dana sa visokom temperaturom, došlo je do ponovnog nicanja ambrozije i na poljoprivrednim površinama na kojima se ova biljka inače efikasno suzbija, što je, pre svega, uslovilo značajno veću količinu polena u vazduhu od uobičajene.

JKP Gradsko zelenilo, zajedno sa Departmanom za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog i Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu koristi priliku da apeluje i na poljoprivrednike da obrate pažnju na ambroziju na svojim parcelama i uklone je. Jedino zajedničkom akcijom svih građana prisustvo polena ambrozije u vazduhu može da se drži na koliko-toliko podnošljivom nivou.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments