U Novom Sadu od 1. do 3. februara biće održana prva Zimska škola za prosvetne radnike na temu ambijentalnog učenja, školskog turizma i izviđaštva.

Zimska škola će se održati na tri lokacije u gradu i to 1. februara u prostorijama Muzeja Vojvodine (ul. Dunavska 35), 2. februara u prostoru Кulturne stanice Eđšeg (ul. Antona Čehova 4) i 3. februara u prostoru Startit (ul. Miroslava Antića 2).

Organizator Zimske škole je Trening centar “Кocevski” iz Novog Sada.

Trening cenar “Кocevski” iz Novog Sada, nakon 10 godina realizacije akreditovanih seminara za stručno usavršavanje prosvetnih radnika, po prvi put u Novom Sadu organizuje stručni skup – Zimsku školu, pod nazivom “Prostor izvan učionice kao podsticaj kreiranja novih sadržaja funkcionalnog obrazovanja i povezivanje sa resursima turizma, muzeja i izviđaštva” akreditovan od strane Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja R Srbije.

Osnovni cilj Zimske škole je pružanje informacije i razmena primera dobre prakse za korišćenja resursa grada Novog Sada kao kulturne prestonice Evrope i prestonice mladih sa posebnim akcentom na mogućnosti učenja svuda i na svakom mestu. Eminentni stručnjaci iz oblasti obrazovanja, muzeja, turizma i izvđaštva podeliće sa učesnicima Zimske škole svoja dosadašnja iskustva i saznanja kako bi se osmislio što veći broj kulturnih i omladinskih dešavanja u narednom periodu.

Vodeći se osnovnom idejom Zimske škole učenje svuda i na svakom mestu, organizatori su se opredelili za tri različite kulturne lokacije u Novom Sadu kako bi praktično pokazali prednosti anbijentalnog učenja. Učesnici zimske škole će biti u prilici da u petak, 1. februara, borave u prostoru Muzeja Vojvodine i isprobaju radne zadatke za rad u muzeju kao vid sticanja znanja dok će u subotu, 2. februara biti u prilici da se upoznaju sa Кulturnom stanicom Eđšeg gde će se upoznati sa mogućnostima saradnje sa izviđačima i praktičnom proverom formalno stečenih znanja kroz neformalan boravak u prirodi.

Tom prilikom će učesnici Zimske škole imati priliku da se neposredno upoznaju sa načinom rada izviđača jer će prikaz izviđačkih veština odraditi izviđači OI “Veternik 1923” koji su jedan od oderda u Savezu izviđača Novog Sada.

U nedelju, 3. februara na teme o obrazovnom turizmu razgovaraće se u Startit centru gde se očekuje razmena informacija o načinima prezentacije turističkih destinacija kroz obrazovni proces.

Nakon održanog skupa, sva izlaganja i prezentacije primera dobre prakse učesnika Zimske škole biće objavljena u vidu Zbornika što će ojačati kapacitete prosvetnih radnika i vaspitača koji budu učestvovali na Zimskoj školi za njihov dalji rad i napredovanje.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments