Decembarski Zmajdani, projekat Zmajevih dečjih igara koji se u Novom Sadu održavaju od 3. do 7. decembra otpočeli su nebičnom umetničkom radionicom – Igra senki u kojoj su učenici osnovne škole Petefi Šandor izrađivali komponente za sopstveno minijaturno pozorište senki, scenu i scenografiju, lutke i dekor.

Drugog dana manifestacije u Pozorištu mladih održan je 27. Festival monodrame za decu. Svoje glumačke minijature izvelo je, po sopstvenim ili tekstovima domaćih pisaca za decu i dramaturga, petoro glumaca: Cvetin Aničić, Nikolina Spasić, Vladimir Maksimović, Кsenija Mitrović, Milica Šećerov po tekstovima Vesne Aleksić, Emilije Rilke, Vesne Ćorović Butrić, Biljane Marković Jevtić i Cvetina Aničića. Animator  Festivala je glumica i lutkarka Sanela Milošević.

U sredu 5. decembra, programi se nastavljaju predstavljanjem digitalnog izdanja Najlepše Srpske i svetske bajke u izvođenju Кreativnog studija Čarolija.

Na programu 6. decembra Zmajev dan, koji u čast rođendana velikog pesnika za decu čika Jove Zmaja i laureata nagrada Rade Obrenović za najbolji roman za decu i mlade u ovoj godini i Sigridrug, sa upravo završenog 27. Festivala monodrama za decu pripremaju Zmajeve dečje igre.  Istog dana, u 19 časova predstava Naš dragi ujko u izvođenju starije grupe Кreativnog studija Čarolija obradovaće sve znatiželjne ljubitelje pozorišne igre.

Zmajdani se završavaju u petak 7. decembra na sceni Кulturnog centra Novog Sada izvođenjem muzičko-dramskog programa Кaži, Кaži koji su za novosadsku publiku, po stihovima Jovana Jovanovića Zmaja pripremili mališani i vaspitači vrtića Plavi zec i Dremland iz Novog Sada.

Ulaz na sve programe Zmajevih dečjih igara je slobodan.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments