Arheološko nalazište Kastelum Onagrinum nalazi se kod Begeča i predstavlja kulturno dobro od velikog značaja.

Kastelum Onagrinum je rimsko vojno utvrđenje sa pristaništem, izgrađeno u vreme cara Dioklecijana (283 – 305.), na levoj obali Dunava u ataru Begeča.

U pitanju je jedno od retkih vojnih logora Rimljana na teritoriji Bačke, a ostaci se nalaze južno od današnjeg naselja, naspam Banoštora, na prostor od 40 do 50 ha.

Arheološko nalazište u Begeču

Ovo mesto spominje se pod autentičnim antičkim imenom Contra Bononniam in castello Onagrinum još u pisanim izvorima Reum gestarum libri XXXI.

Prva terenska straživanja ovog lokaliteta su započeta krajem 19. i početkom 20. veka, tačnije od 1886. godine. Arheološka iskopavanja manjeg obima vršena su 1967., 1974. i 1975. godine.

Tada, otkriveni su delovi južnog bedema, kule i pristaništa nekadašnjeg utvrđenja, kao i naseobinski ostaci kao što su grnčarija, gvozdeni predmeti, oružja i poljoprivredni alati, ali i rimske opeke sa žigom rimske legije VI Herkulie.

Arheolozi su pronašli i ostatke sahranjivanja iz više perioda: severoistočno od kastela je evidentirana sarmatska, kasnoantička nekropola, a na prostoru uz jugozapadni deo utvrđenja, ostaci sahranjivanja iz ranosrednjovekovnog (9. vek) i kasnosrednjovekovnog ( od 16. do 18. veka) vremena.

Prema pisanim istorijskim izvorima, utvrđenje je bilo sedište jednog prefekta, zapovednika legijskih detašmana Legio V Iovia i Legio VI Herkulia i odreda pomoćnih trupa Augustensia i  Dalmatae.

Izvor: zzskgns.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments