JANUAR

Novosađani su ovu 2017. godinu dočekali tradicionalno na trgu, a zvezda večeri bio je Zdravko Čolič, ovo je bio njegov drugi novogodišnji nastup u vojvođanskoj prestonici. Pre dočeka, humane oragnizacije  obradovale su socijalno ugrožene porodice i bolesne mališane. O bezbednosti su se brinuli pripadnici novosadksih hitnih službi. Sneg je obradovao sugrađane već u prvi danima 2017. godine. Tradicionalno Badnje veče i Božić naši sugrađani proveli su u krugu porodice. Nažalost i ovaj mesec obeležilo je i nekoliko vesti iz crne hronike. Zima je u januaru pokazala zube, a veliki minus i snežne padavine okovale su grad. Zabeleženo je i da je Dunav zaledio, a mnogi neoprezni sugrađani su iskoristili da se klizaju i šetaju po zaleđenim rukavcima. Zimske službe odlično su odradile svoj posao. 11. januara došlo je do železničke nesreće kada su se sudarili putnički i teretni voz, tada je lakše i teže povređeno oko 20 osoba. 17 januara došlo je do još jednog nemilog događaja, u požaru na Detelinari jedna osoba izgubila je život. Zbog klizavih puteva i magle, zabeležen je veliki broj lančanih sudara širom Vojvodine. Na Bogojavljensku noć održan je tradicionalni koncert Đorđa Balaševića na Spesnsu. Građani su bili humani pa su se tako mnogi sugrađani i preduzeća organizovali da pomognu Jovanovićima iz Čuruga koji su ostali bez doma u eksploziji plina. 25 januara u Kisačkoj ulici napadnuti su žandarm Boris Jevrosimov i njegova supruga.

FEBRUAR

Prvog dana februara gradonačelnik Miloš Vučević otrkio je spomen ploču na rodnoj kući Mileve Marić Ajnštajn. Nažalost i ovaj mesec obeležilo je nekoliko požara i saobraćajnih nesreća. Grupa sugrađana pobrinula se za labudove na Štrandu. Policijac Vladimir Grandić koji je poginuo na službenom zadatku dobio je svoju ulicu. 14. februara obeležen je Sveti Trifun i Dan zaljubljenih. Zabeleženo i nekolio požara na Fruškoj gori, ali i na njivama u okolini grada.

MART

U Martu je počela gradnja nove zgrade hitne pomoći na Telepu, kamen temeljac postavili su gradski čelnici. Zbog nemara sugrađana i tokom marta zabeležen je veliki broj požara na rastinju. Završena je nova poslovna zgrada na Bulevaru oslobođenja čije je osvetljenje privuklo pažnju sugrađana. U Novom Sadu i Sremskim Karlovcima snimana je domaća serija “Santa Maria Della Salute”. Studenti pravnog fakuleta pomogli su bolesnom kolegi. Političke stranke grad su okupirale plakatima, bilbordima i skupovima na trgu. U pogonu firme Enterijer Janković radnik iz Đurđeva izgubio je život u požaru. Počela je gradnja TC Promenada. 19. mart obeležio je još jedan požar, kada je zbog gustog dima izvršena evakuacija čitavog stambenog kompleksa na Podbari. Crvena Jabuka održala je koncert u SNP-u. Otvorena je velika IT kompanija Šnajder u kompleksu Park City.

APRIL

Drugog aprila održani su predsednički izbori, a pobedu je odneo Aleksandra Vučić, sredinom meseca održani su studentski protesti i kontraprotesti. Nastavljeni su radovi na Žeželjevom mostu. 13 aprila ubijen je novosadski investitor Branko Banjac. Sugrađane je na početku proleća iznenadio i sneg. Nesreće i požari nisu zaobišli grad ni ovaj mesec. Huligani su demorilali kućicu za dojilje u Limanskom parku.

MAJ

Prvi maj tradicionalno je obeležen na izletištima na Fruškoj gori, a taj dan su tradicionalne bile i velike gužve posebno na mostvovima preko Dunava. Navijači Vojvodine napravili su veliku bakljadu na mostu Duga. Lopovi nisu odmarali pa je tako zabeležen veliki broj krađa točkova posebno na Limanu i Detelinari. Održan je tradicionalni ples maturanata na Trgu slobode. 23 maja jako nevreme pogodilo je grad, veliki broj ulica je poplavljen, a građane su spašavali vatrogasci, policija i vojska.

JUN

Prvi dan juna obeležio je požar u industrijkim halama u Veterniku, a crni dim video se iz većeg dela grada. Naš grad je snimala ekipa Tom Tom mapa. Održane su tradicionalne trke na Mišeluku, a lepo vreme je na Mišeluk privuklo i veliki broj ljubitelja automobila i motora. Okolinu grada pogodio je manji tornado. JGSP je dobio 6 novih vozila marke Ikarbus. Nastavljeni su radovi na izgradnjii zgrade hitne pomoći. Uoči Exita otvorena je nova suvenirnica na keju. Kraj meseca obeležio je nekoliko nesrećni slučajeva. 28. juna izbio je požar u stambenoj zgradi na Detelinari. U Siriji je kao dobrovoljac poginuo naš sugrađanin Dimitrije Jojić Karan. U jakom nevremenu život je izgubila Š.A kada je na njen automobil palo drvo.

Nastavak uskoro…

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
muss
31/12/2017 14:56

Protesta kao da nije bilo, sudeci po slikama.