Foto: Daily Mail

Veliki broj korisnika Android pametnih uređaja prijavio je, u poslednjih 24 časa, iznenadna rušenja aplikacija.

Problem je primećen na telefonima više proizvođača, među kojima je nekoliko Samsungovih modela, kao i na Pixel, Motorola, OnePlus i Xiaomi modelima.

Problem, međutim, nije povezan sa određenim brendom ili modelom telefona, kao ni sa određenim aplikacijama, odnosno ne zavisi od njihove funkcije ili developera, već do rušenja sistema dolazi bez upozorenja, piše Android Police.

Neki korisnici su već prijavili da su problem uspeli da reše na jednostavan način – deinstaliranjem Android System Webview alatke, koja omogućava aplikacijama da renderuju veb stranice na Chrome-u bez napuštanja aplikacije.

U međuvremenu, Google je objavio ispravljenu verziju Android System WebView aplikacije, pa je za rešavanje problema dovoljno ažurirati je iz Google  Play Store-u na OVOM LINKU.

Potrebno je otvoriti glavni Android Settings meni, zatim pritisnuti Apps & Notifications (ili samo “Applications” na nekim telefonima). Zatim pronaći Android System Webview u listi i pritisnite na tu opciju (nije potrebno onemogućiti aplikaciju). Nakon toga, potrebno je pritisnuti na tri tačke u gornjem desnom uglu ekrana i izabrati Uninstall updates.

Ovo neće u potpunosti obrisati Android System Webview, pošto je u pitanju bitna komponenta pa bi veliki broj aplikacija prestao da funkcioniše bez nje, prenosi Benchmark.

Umesto toga, ukloniće ažuriranja instalirana preko Play Store-a i vratiće ih na verziju koja je stigla sa telefonom. Nakon što se pojavi poruka o upozorenju, potrebno je pritisnuti “OK”.

A ukoliko i posle instalacije ovog ažuriranja aplikacije nastave da se ruše, resetujtujte telefon.

nsuzivo.rs/telegraf.rs

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
23/03/2021 14:44

Hvala vam puno, mislila sam da ću otići da zamenim nov telefon…

Aleksandar
23/03/2021 15:20

Samo treba azurirati Chrome i to je sve, bez ikakvih poteskoca i sve ce raditi normalno

Aleksandar
23/03/2021 15:27

Azurirati Chrome, to je za one koji nemaju Android sistem Webview ili ga ne mogu pronaci.

Marek
23/03/2021 19:54

Kasno vec sam razbio telefon

Natasa
23/03/2021 21:58

Moj telefon to ne omogućava i sta bi trebalo da radim, dali jos neko ima ovakav problem?

Nata
24/03/2021 15:46

Uspelo preko datog uputstva. Reio sin, ljubi ga majka.