Aljaska nadomak rekordno visokim temperaturama

       
Foto: Valerie & Valise

Stanovnici Aljaske, najsevernije savezne države SAD-a, već nedeljama svedoče toplom vremenu s temperaturama 15 stepeni Celzijusa iznad prosečne temperature za ovo doba godine. 

“Februar i mart bili su blagi. Na mnogim mestima biće rekord u blagim temperaturama za mart”, rekao je Rik Toman, stručnjak iz Centra za procenu i politiku klime na Aljasci.

Gradovi kao što su Veinrajt, Kaktovik i Barou, smešteni na severu Aljaske, nasuprot Arktiku, mogli bi ovaj vikend da izmere temperature više za 14 do 22 stepena u odnosu na redovne temperature u ovo doba godine.

“U Barou smo ovaj mesec imali pet dana u kojima smo izmerili rekordnu temperaturu za ovo doba godine”, rekao je naučnik.

Na Arktiku globalno zatopljenje dvaput je brže od svetskog proseka zbog smanjivanja morskog leda i povećanja temperature u Arktičkom okeanu.

“Aljaska je izložena toj pojavi koja ima velike posledice na stanovništvo, na faunu i ekonomiju”, rekao je Toman. “Najveći strah budi brzina te promene. Naša autohtona kultura stara je 10.000 godina, stanovnici se mire s promenom, ali nikada se ona nije odvijala takvim ritmom”, ističe Rik Toman.

Postoji opasnost da to zatopljenje poremeti razmnožavanje foka jer ženke moraju da imaju čvrstu podlogu za okot.

Autor: nsuzivo.rs

 

Komentari: