Gradonacelnica Amsterdama Femke Halsema predložila je danas da se u uličicama koje čine čuveni amsterdamski rejon “crvenih fenjera” u izlozima više ne vide ponuđači seksualnih usluga ili da se prostitucija premesti u neki drugi deo grada, preneo je AP.

Halsema je rekla da je cilj njene ideje da se zaštite prava seksualnih radnika, spreči kriminal i smanje problemi lokalnim stanovnicima i kompanijama. Ona planira da razmotri četiri predloga za budućnost rejona “crvenih fenjera” na dva sastanka krajem ovog meseca sa onima na koje se on odnosi.

U septembru, gradska skupština će, takođe, raspravljati o njima pre sužavanja opcija i provere njihove finansijske i pravne održivosti. Najava javnih konsultacija o budućnosti rejona u kojem se nalazi 330 prozora za prostituciju označava najnoviji pokušaj amsterdamskih zvaničnika da očiste deo istorijskog centra grada koji je posljednjih godina postao bučan i prenatrpan magnet za turiste.

Rejon “crvenih svetiljki” postoji vekovima blizu glavnog gradskog plovnog kanala. Poslednjih godina, lokalna samouprava je nastojala da smanji broj prozora i da obnovi taj rejon, ali sa ograničenim uspehom. Uglavnom uveče, velike grupe turista lutaju ovim područjem, u kojem se, takođe, nalaze barovi i kafići koji prodaju marihuanu.

U saopštenju gradskih vlasti se navodi da su za pojedine turiste seksualni radnici ništa više od atrakcije za gledanje.

 

Izvor: Tanjug/B92

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments