Amsterdam uređuje kanalsku plovidbu: Zabrana noćne plovidbe

       

Gradsko veće donelo je odluku da pooštri pravila plovidbe na kanalima Amsterdama, prenela je holandska televizija NOS.

Kako bi se smanjila sve veća gužva, buka i ometanje stanovnika koji žive oko njih uvodi se zabrana noćne plovidbe između 23.00 i 07.00, kao i posebne dozvole za brodiće sa više od 12 putnika.

Ukupan broj dozvola koje će se izdavati za rekreativne plovidbe biće ograničen na 550. Pored ovih pravila, gradsko veće razmatra i zabranu služženja i konzumiranja alkohola na određenim delovima amsterdamskih kanala.

Ranije ove nedelje održžan je protest protiv namere gradske vlasti da pooštri pravila slobodne plovidbe amsterdamskim kanalima.

Desetine čamaca blokiralo je Gospodski kanal (Herengracht) ispred kuće gradolnačelnice Amsterdama Femke Halsema.

Okupljeni vlasnici izrazili su nezadovoljstvo načinom na koji gradska vlast žželi da reši problem prevelike gužžve, buke i nereda na kanalima.

“Šezdeset studenata na jednom brodu, sa prejakim zvučnicima, pravi buku i smeta, naravno. I mi smatramo da to treba da se uredi. Ali, ako neko prebrzo vozi auto putem, ne zatvaramo auto-put za sve putnike, već regulišemo saobraćaj”, izjavio je jedan od učesnika protesta.

Prema rečima članice gradskog veća Šaron Dajksma, mere usvojene na jučerašnjoj sednici neophodne su kako bi se uveo red na amsterdamskim kanalima.

Do kraja godine gradska vlast planira da razmotri i mesta određena za ukrcavanje i iskrcavanje putnika, usidravanje čamaca i brodova kao i prevoz robe kanalima glavnog grada.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments