Australija postaje prva država na svetu koja će tražiti od internet kompanija da plaćaju za novinarski sadržaj medijskim kućama

       
Foto: The New York Times

Australija će prisiliti Gugl i Fejsbuk da australijskim medijima plaćaju za objavljene vesti, a cilj je zaštita nezavisnog novinarstva.

“To bi bilo pošteno za poslovanje australijskih medija. Moramo osigurati bolju konkurenciju, bolju zaštitu potrošača i održivo medijsko okruženje”, rekao je ministar finansija ove zemlje Džoš Frajdenburg novinarima u Melburnu. “U pitanju je budućnost australijskog medijskog okruženja”.

Nakon ispitivanja tržišta medija i moći američkih platformi, australijska vlada je krajem prošle godine zatražila od Fejsbuka i Gugla da s medijskim kućama ispregovaraju sporazum o korišćenju njihovog sadržaja.

Studija iz 2019. pokazala je da je u prošloj deceniji ugašeno 3000 novinarskih radnih mesta u Australiji, jer su tradicionalne medijske kompanije potrošile svoj prihod od oglašavanja na Gugl i Fejsbuk koji nisu plaćali za medijski sadržaj.

Pregovori nisu bili uspešni, pa Australija najavljuje da će, ako se dogovor ne postigne na arbitraži u roku od 45 dana, australijska agencija za komunikaciju i medije u ime vlade doneti potrebne zakonske obaveze.

Iz Gugla kažu da uredba ignoriše “milijarde klikova” koje šalje australijskim medijskim kućama svake godine, a iz Fejsbuka još uvek nije stigao nikakav komentar.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments