Foto: The Telegraph

Austrija trenutno ima najveći pad BDP-a od Drugog svetskog rata, čak rekordnih 14,3 posto, obavestio je u ponedeljak austrijsku javnost glavni direktor “Statistik Austria”, Tobias Tomas. 

Prema rečima Tomasa ekonomija u ovoj državi je u drugoj polovini ove godine u poređenju s prvom “palo” za 12,1 posto. Analiza podataka je pokazala da su Vladine mere i ograničenja donesena s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa ostavile posledice na gotovo sva važna područja u ekonomiji.

“Ovo je najsnažniji pad nakon Drugog svetskog rata”, utvrdio je Tomas. Posledice koronakrize posebno su teško pogodile turizam i ugostiteljstvo, kao i potom kulturno-zabavno područja koja beleže pad od 35,3 posto u odnosu na prošlogodišnje razdoblje od aprila do juna i 27 posto u odnosu na prvi deo ove godine. Što se tiče hotelijerstva i drugih smještajnih kapaciteta situacija je posebno teška.

Broj noćenja pao je za 33 posto, odnosno izgubljeno je 39,5 miliona evra. Poseban slom doživio je turizam u Beču, gde  je zabeležen pad broja noćenja za 82 posto.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments