Evropska unija je u četvrtak počela sa projektom DiscoverEU kako bi ove godine obezbedila za 30.000 osamnaestogodišnjaka širom kontinenta i širom sveta pružaju besplatne železničke karte da “prošire svoje horizonte”.

Za poreske obveznike to bi, kako se navodi, bio trošak od 12 miliona evra.

Ako sve bude kako je planirano, a odobreni budžetski planovi EU od sedam godina, to bi moglo da se pretvori u budžet od 100 miliona evra godišnje, čime bi oko 200.000 tinejdžera dobilo pravo na putovanje po Europi kroz Interrail.

“Počinje ove godine i ovo je samo početak”, rekao je zvaničnik EU Manfred Veber. “Pokazaćemo Evropskom narodu da je Evropska unija mnogo više od mašine za kreiranje zakona”, rekao je on i dodao da su tokom proteklih pola veka, mnogi su koristili ulaznice Interrail.

Ove godine, 18-godišnjaci će u četiri države EU moći za mesec dana da se prijave za besplatnu kartu za putovanja.

Biće sistem kvota i kviz o evropskom nasleđu, kulturi i aktuelnim poslovima da bi u junu bilo izabrano prvih 15.000 dobitnika karata. Drugi izbor će biti organizovan na jesen.

Izgleda da će se program proširiti i na sledeći budžetski ciklus EU, počevši od 2020. godine.

Vinsent-Immanuel Herr i Martin Speer, koji su pokrenuli kampanju #FreeInterrail, rekli su da su predlozi izvršne vlasti EU “hrabri i napredni”.

“Ideja koja je počela tokom 2014. godini sada će postati opipljiv program EU koji će pozitivno uticati na živote stotina hiljada mladih ljudi”, rekli su pokretači akcije za AP.

Evropska unija je uverena da je uvođenjem besplatnih putovanja vozom kroz projekat DiscoverEU pronašla novi način da se mladi ljudi zaljube u susedne zemlje, upoznaju znamenitosti, bogatstvo različitosti i steknu nove prijatelje, preneo je AP.

Izvor: Tanjug

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments