Podvodni kabl za internet, dugačak 17.000 kilometara, koji povezuje 22 države od Francuske do Južne Afrike presečen je 30. marta.

Tim problemom bili su pogođeni i Obala Slonovače, Senegal, Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja, Gvineja Bisao, Liberija, Gambija i Benin, prenosi Din (Dyn), kompanija za internet infastrukturu u vlasništvu kompanije “Oracle”, prenosi Biznis insajder.

Kako je navedeno, nije poznato kako je došlo do toga da kabl bude presečen, ali se sugeriše da je izgleda vlada Sijera Leonea potpuno ukinula internet stanovništvu u noći između 31. marta i prvog aprila u pokušaju da utiče na izbore koje su tamo održani.

Najznačajniji i najduži prekid zabeležen je u Mauritaniji, gde je totalni prekid interneta trajao skoro 48 sati, nakon čega je veza delimično obnovljena, navedeno je na blogu kompanije Orakl Din.

Prekid je pokazao koliko je ranjiv svetski internet, jer je moguće prekinuti signal velikom broju stanovništva jednostavnim rezanjem kabla, jer se oko 97 odsto svih međunarodnih podataka prenosi takvim kablovima.

Britanske i američke obaveštajne službe upozorile su da je veoma malo učinjeno na zaštiti kablova, kao i da Rusija često ima aktivnosti u njihovoj blizini.

Izvor: tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments