Biti homoseksualac u ovoj državi je krivično delo kažnjivo smrću

       

Biti homoseksualac na Brunejima od danas je krivično delo kažnjivo smrću, a  čelnici ove države ne planiraju povlačenje odluke nego traže “poštovanje novog zakona”.

Takođe, osobe za koje se dokaže da su preljubnici, silovatelji ili bogohulnici takođe mogu da računaju na najstrožu moguću kaznu.

Bruneji su proteklih godina polako koračali ka zakonodavstvu koje smatra “implementacijom šerijata”. Sve je počelo 2014. godine kada je takvu reformu najavio sultan Hasanal Bolki.

Pre nego što je uvedena smrtna kazna za homoseksualce, Bruneji su uveo kažnjavanje roditelja koji su rađali decu izvan braka, kao i amputiranje udova kradljivcima.

Muslimani čine 66 posto od oko 400.000 stanovnika ove azijske zemlje.

Amnesti Internešnal je žestoko kritikovao najavu uvođenja smrtne kazne za homoseksualce, kao i predstavnici Ujedinjenih nacija, nazvavši cijeli proces “korakom unazad”. Kritikama su se pridružili države poput SAD-a, Australije i Velike Britanije.

Takođe, javne ličnosti kao što su Džordž Kluni i Elton Džon pozvali su na bojkot brunejskih proizvoda, usluga i lanaca hotela.

Sultan je u ovoj zemlji na vlasti već 51 godinu i jedan je od najbogatijih ljudi na svetu. Kazao je da ne traži od drugih da prihvate ili da se slože s njegovom odlukom, ali bi bilo dovoljno da poštuju ovu naciju isto kao što ona poštuje druge.

Pored Bruneja, smrtna kazna za homoseksualce postoji u Saudijskoj Arabiji, Iranu, Mauritaniji i Sudanu.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Tako treba
03/04/2019 18:08

E tako!