Britanci moraju da vrate arhipelag Čagos s kog su proterali sve stanovnike

       
Foto: International Policy Digest

Arhipelag Čagos, koji Velika Britanija smatra delom regije koju zove Britanska teritorija u Indijskom okeanu, sastoji se od sedam ostrva i nalazi se otprilike na pola puta između juga Indije u Aziji i afričkog ostrva Madagaskara.

Britanci su ga kupili 1965. godine za tri miliona funti od Mauricijusa čija vlada tvrdi da je morala da pristane na to da bi dobila nezavisnost.
Velika Britanija u sredu je doživjela velik diplomatski poraz u Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku kada je sa 116 glasova za i samo šest protiv izdala neobavezujuću rezoluciju kojom traži od te zemlje da preda suverenitet nad arhipelagom Čagos nazad državi Mauricijus. Suzdržano je bilo 56 država, među njima i Nemačka i Francuska.

Britanska vlast nakon 1965. godine je proterala stanovništvo tri ostrva, oko dve hiljade ljudi, u Mauricijus. Porodice proteranih do danas pokušavaju da ostvare svoje pravo na povratak.

Britanci ne žele da čuju za odstupanje suvereniteta. Razlog je jednostavan. Na najvećem ostrvu u tom arhipelagu, koji se zove Diego Garsijia, nalazi se američka vojna baza koju je vojska SAD-a koristila za slanje aviona u akcije bombardovanja Avganistana i Iraka. Pre tri godine američka baza produžila je svoj najam ostrva do 2036. godine. Zato je Vašington svim snagama pokušao da lobira veću opoziciju rezoluciji UN-a, ali na kraju su, osim Velike Britanije protiv bili samo SAD, Mađarska, Izrael, Australija i Maldivi.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments