Foto: Pixsell

Više od tri decenije od nesreće u nuklearnoj elektrani Černobilj, “zona isključenja” ostaje izuzetno opasno mesto i stoga je odluka Vladimira Zelenskog da ga otvori za turiste i investitore u najmanju ruku nepromišljena, upozoravaju ruski eksperti, užasnuti idejom ukrajinskog predsednika.

Naime, Zelenski je potpisao dekret kojim se ukidaju brojne prethodne zabrane za posetu černobiljskoj “zoni isključenja” oko mesta katastrofe nuklearnog reaktora iz 1986. godine i stvara “zeleni koridor” za turiste, jer veruje da će time ukloniti preduslove za korupciju, piše Sputnik.

Prema njemu, sada je Černobilj, koji je postao popularna turistička destinacija, veliki izvor korupcije.

Zelenski je obećao da će Černobilj uskoro postati naučno i turističko mesto, nova tačka rasta za novu Ukrajinu i simbol nove zemlje – bez korupcije i notornih zabrana, ali sa investicijama i budućnošću.

On je takođe, rekao da je černobiljska zona jedinstveno mesto na planeti gde se priroda oporavlja od globalne katastrofe koju je izazvao čovek.

Uz to, Zelenski ne planira samo da od Černobilja napravi turističku destinaciju, nego i da pruži mogućnost EU i NATO-u da tamo sprovode vežbe za sprečavanje katastrofa i reagovanje na njih.

Izvor: B92/Sputnik/CNN

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments